Перевірка реалізації реформи під назвою “Нова українська школа” показав неефективність витрачання коштів та недофінансованість шкіл. Аудит встановив факт порушень на більш ніж 110 мільйонів гривень. 

Про це “Слідство.Інфо” стало відомо з результатів звіту, який оприлюднили наприкінці минулого року. 

Перевірка відбувалася у дев’яти регіонах та торкнулася 127 шкіл. Вона показала, що за останні два роки на реалізацію “Нової української школи” з державного бюджету виділили два з половиною мільярда гривень. Та попри це такого фінансування виявилось недостатньо для реалізації ключової освітньої реформи. 

Так, аудитори встановили, що, зокрема, для українські школи забезпечили меблями лише на 20% від необхідної кількості. Через це, за словами аудиторів, навчальні заклади були змушені звертатись по допомогу до місцевих бюджетів та по благодійну допомогу батьків.  

Читайте також: У Міністерства освіти не дорахувалися майже 25 тисяч гектарів землі

Також перевірка показала, що школи закуповують майно, яке не відповідає нормам. Наприклад, на думку аудиторів, до навчальних закладів закупили непридатні для користування столи. І, як зазначають у звіті, це може негативно вплинути на здоров’я дітей.  

Нагадаємо, реформа “Нової Української школи” розпочалася у 2017 році. Міністерство освіти планує створити зі шкіл місце, “де учням буде приємно навчатись”. У планах, зокрема, зміна підходів до освітнього процесу, масштабне навчання вчителів та покращення матеріально-технічної бази шкіл. Через це значна увага приділяється ремонту приміщень, закупівлі нових меблів та нового обладнання. 

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що перевірка діяльності Департаменту освіти Маріуполя виявила неефективну витрату грошей на понад 13,5 мільйонів гривень. Причиною цього стало “роздування” штату та незаповнення шкіл.  

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).