Колишня мерка Слов’янська Неля Штепа, якій інкримінують створення терористичного угруповання й посягання на територіальну цілісність України, знову балотується в мери міста. При цьому ще в липні 2014-го їй повідомили про підозру у злочині, але вироку досі не оголосили. Справа, яку розглядало вже кілька судів Харкова, досі на стадії підготовчого засідання. У 2017 році, після трьох проведених у СІЗО років Штепу випустили під домашній арешт. Як заявляли її адвокати, на початок 2020-го вона взагалі не мала обмежень у пересуванні.

Стаття, яку інкримінують Штепі, в якості покарання передбачає, зокрема, довічне ув’язнення.

Про намір балотуватися на мера Слов’янська Неля Штепа повідомила на своїй Facebook-сторінці 22 вересня. Утім, згодом цей допис зі сторінки політикині зник.

Допис Нелі Штепи у Facebook, який невдовзі після публікації зник із її сторінки. Скріншот «Слідства.Інфо»

Заклики до окупантів та Путіна «взяти» місто

Штепа очолювала місто в 2010-2014 роках. У інтернет-мережі опубліковане відео начебто від 9 травня 2014 року, на якому Неля Штепа публічно закликає людей прийти на «референдум» 11 травня. Того дня відбувся «референдум» за створення так званої «ДНР», на якому, як писало видання BBC з посиланням на дані сепаратистів, 90% людей проголосували за так звану «державну самостійність» Донецької області.

На півторахвилинному відеозаписі Штепа говорить у мікрофон перед натовпом: «Давайте пам’ятати той день, коли 9 травня 45-го року перемогли наші війська. І ми не повинні сьогодні в наше місто впустити нікого. Ми повинні обов’язково 11 числа прийти на референдум, проголосувати, виявити своє волевиявлення. Я буду разом з вами там, на виборчих майданчиках. І ми повинні показати, що за нас не проголосували. Ми проголосували самі».

У квітні 2014 року в інтерв’ю російському виданню «Комсомольская правда» Штепа заявляла, що бачить у Путіні (президенті РФ — Ред.) справжнього лідера.

«Мені було б комфортніше, якби в мене був президент Путін, а не президент Турчинов (Олександр Турчинов на той момент виконував обов’язки президента України — Ред.). Я більше довіряю Путіну, і впевнена в тому, що він, що скаже — те й зробить. Я бачу в ньому справжнього чоловіка, справжнього лідера», — казала Штепа.

Також у цьому інтерв’ю вона подякувала Путіну за те, що він «увійшов» у Крим і закликала його «увійти» до Слов’янська.

«Ми сьогодні — місто Слов’янськ — ми без батьків. Ми просто сироти. Ми готові йти до Путіна. Ми готові йти в Росію. Ми готові бути у федералізації з Україною. Ми не знаємо, куди нам іти. Ось хто нам скаже: «Рідні мої, йдіть до нас! Ми вас любимо…» Я думаю, що уже пора б якось озвучити цю ситуацію і Росії. І сказати, що якщо вам важко, рідні мої — ви тільки покличте. І ми будемо вашими батьками. Або сказати, що, вибачте, нам такі голодранці сьогодні не треба», — зазначила вона.

«Якщо Володимир Володимирович сьогодні вважає… Я жінка-мер, і я сьогодні прошу як жінка — зайдіть у це місто. Станьте й захистіть мене як жінку», — казала Штепа у 2014 році.

Сама ж ексмерка свою провину заперечує. Такі дії вона пояснює бажанням захистити місто й розпорядженням тодішнього очільника Донецької ОДА Сергія Тарути робити все, як кажуть бойовики, аби не допустити кровопролиття. Також на суді Штепа пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов’янськ під погрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань було зроблено «під дулом автомата».

Про плани знову балотуватися в мери Слов’янська Неля Штепа заявляла ще на початку поточного року. Нині, як зазначає видання «Бабель», місто завішане білбордами з рекламою політикині.

Доля справи про сепаратизм

Зауважимо, що справа про сепаратизм Штепи, яка вже шість років розглядається в судах, досі перебуває на стадії підготовчого засідання. Впродовж цього часу справу розглядали різні суди Харкова. Наразі її слухає Орджонікідзевський районний суд міста.

Останні засідання, про які є інформація в реєстрі судових рішень, датовані четвертим вересня поточного року. У них, зокрема, ідеться про призначення підготовчого судового засідання на 10 вересня в режимі відеоконференції. Судячи із порталу «Судова влада України», чергове засідання у цій справі заплановане на 7 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий обмін: в ОРДЛО поїхали грабіжники, торговці наркотиками та засуджені за жорстокі побутові вбивства

Як писало видання «Радіо Свобода» з посиланням на адвоката Штепи Олександра Шадріна, причиною перенесення засідань неодноразово ставав стан здоров’я ексмерки Слов’янська. Утім, основною причиною настільки тривалого розгляду справи, на думку адвоката, є часта зміна суддівських колегій та кримінальні справи проти декого із суддів.

Перемога в Європейському суді з прав людини

Восени 2019 року стало відомо, що Штепа отримала 3,6 тисячі євро компенсації за порушення права на свободу за рішенням Європейського суду з прав людини. Як пише hromadske, Штепа вимагала 21 тисячу 450 євро за судові витрати, 8500 євро за компенсацію втраченої зарплати та 30 тисяч євро за моральну шкоду. Врешті, Україну зобов’язали протягом трьох місяців виплатити Штепі 2600 євро за моральну шкоду та 1000 за судові збори та витрати.

На думку ЄСПЛ, Україна порушила право Штепи на судовий розгляд «протягом розумного терміну» чи на звільнення до судового розгляду. Суд вважає, що кримінальне провадження було занадто довгим. Також ЄСПЛ визнав порушення права Штепи на справедливий суд.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», під час обміну з ОРДЛО, який відбувся наприкінці 2019-го, Україна віддала 124 людини, Серед них були підозрювані у тероризмі , колишні співробітники «Беркуту», 17 іноземців, обвинувачених у тяжких злочинах, більшість з яких — громадяни РФ.