“Слідство.Інфо” продовжує серію публікацій про осіб, яких Україна віддала в ОРДЛО в межах великого обміну наприкінці минулого року.  Офіційний Київ так і не опублікував список переданих на окуповані території. Відтак наша редакція отримала документ із власних джерел. Ми перевірили його і отримали підтвердження про звільнення з-за ґрат більшості з них. У першій частині ми розповіли про обвинувачених в тероризмі, які вчиняли злочини на території мирної України, а також — про іноземних найманців, яких віддали на непідконтрольні території в рамках обміну. У другій частині йтиметься про тих, хто обвинувачувався або був засуджений за жорстокі побутові вбивства, грабежі чи крадіжки. 

У списку обміняних ми виявили щонайменше 15 таких осіб. У деяких випадках зв’язок цих людей з тероризмом чи сепаратизмом не простежується взагалі. А той факт, що вони опинилися в цьому переліку, дивує навіть їхніх адвокатів. Серед тих, кого Україна віддала в грудні минулого року, є, наприклад, мешканець Маріуполя, який убив сокирою дільничного інспектора. Ця історія свого часу була у фокусі центральних медіа. На обмін потрапив, зокрема, й багато разів судимий мешканець сірої зони, який зарізав свою племінницю. Нагадаємо, офіційний Київ загалом віддав в ОРДЛО 124 людини. З окупованих територій бойовики передали 76 українців. 

Обвинувачений у вбивстві дільничного, замовник вбивства активіста Майдану та ймовірний кілер з Харкова 

У переліку обміняних, який є у розпорядженні “Слідства.Інфо”, — мешканець Маріуполя Сергій Шилін. За версією слідства, у 2015 році він зарубав сокирою дільничного інспектора міліції. Конфлікт почався з того, що Шилін регулярно вимагав гроші у колишньої дружини та погрожував їй фізичною розправою. Жінка написала заяву до правоохоронних органів,  дільничний прийшов до Шиліна розпитати його про обставини сварок. У відповідь чоловік щонайменше 10 разів вдарив міліціонера сокирою, від яких той помер. Згодом, за версією слідчих, Шилін забрав гроші, цінні речі правоохоронця та викрав його автомобіль. Обвинувачений визнав свою провину у вбивстві, але стверджував, що зробив це через те, що міліціонер нібито намагався вступити з ним у статеві відносини. Також Шилін визнав, що працював охоронцем штабу так званої “ДНР”. Його засудили до довічного ув’язнення, однак суд вищої інстанції скасував вирок та відправив матеріали на новий розгляд. Ухвалити рішення в цій справі судді не встигли, наприкінці грудня минулого року Шиліна відпустили з-під варти. Його адвокат, Василь Черкас, підтвердив “Слідству.Інфо” інформацію щодо його звільнення: “Наскільки я знаю, на обмін його повезли, назад в СІЗО він не повертався”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивці полковника СБУ, 14 росіян і підривники Одеси та Харкова: Кого Україна віддала на обмін

Поїхав у межах обміну на окуповані території і виходець з Харківщини Максим Мисяк. Його обвинувачували у трьох умисних вбивствах. За версією слідства, Мисяк застрелив бізнесмена Ярослава Бисагу у серпні 2013-го, а потім убив підприємця Євгена Слоневського та його знайомого Олега Литвинова в березні 2014 року. Також Мисяку інкримінують замах на вбивство колишнього народного депутата Ігоря Котвіцького, який є близьким до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 

Попри такі серйозні обвинувачення, 26 грудня суд випустив з-під арешту Максима Мисяка. Таке клопотання подав прокурор у його справі, пояснивши це тим, що обвинуваченого готують на обмін. Про те, що Мисяка передали до ОРДЛО, уже писав головний редактор Цензор.Нет.

Ще одна людина в переліку, який є у розпорядженні “Слідства.Інфо”, — Денис Шатунов. Його засудили за замовлення вбивства одеського євромайданівця Сергія Ходіяка. Під виглядом потенційного кілера на зустріч із Шатуновим відправився співробітник міліції. Під час зустрічі оперативник отримав від чоловіка фото жертви, а також домовився про аванс у дві тисячі доларів.

На суді Шатунов визнав, що замовляв убивство Ходіяка. За його словами, він передивлявся відео з масових протистоянь у центрі Одеси і побачив, що Ходіяк стріляв по “антимайданівцях”. Зокрема, той нібито застрелив товариша Шатунова. Відтак, чоловік вирішив помститися за нього. У квітні 2016-го Шатунова засудили до 10 років ув’язнення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що відомо про суддів, які звільнили ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах Майдану

Обміняли також Всеволода Подольського, якого обвинувачували у замаху на життя правоохоронців й тяжких тілесних ушкодженнях. Чоловіка затримали у київському метрополітені й виявили у нього пістолет. Коли Подольського намагалися роззброїти, то сталася стрілянина. Кілька років чоловік провів у СІЗО, але потім суд скасував йому запобіжний захід.

Адвокат обвинуваченого Василь Стороняк підтвердив “Слідству.Інфо”, що його підзахисний збирався на обмін. Водночас, адвокат висловив здивування, чому поміняли Подольського, якщо той не мав ніякого стосунку до тероризму чи сепаратизму. 

Розбій і вбивства задля наживи 

У документі, який опинився в нашому розпорядженні, вказано, що на обмін з фейковими республіками потрапила особа на ім’я Віктор Нємченко, який майже 20 років відсидів у в’язницях на Донбасі за різні злочини. 

У 2019 році його засудили за розбійний напад на харківську родину. Разом зі спільниками він заскочив на подвір’я будинку, чоловіки проломили голову власнику та стали душити його дружину. Потім вони скрутили господарів і кинули на підлогу. Далі зловмисники знайшли малолітню дитину в одній з кімнат. Вони вдарили хлопчика і кинули його до льоху. Після цього Нємченко зі спільниками пограбували будинок. Загалом вони знайшли близько 180 тисяч гривень, ювелірні прикраси та іконостас. Усе це вони завантажили до свого автомобіля й утекли геть. 

Особи, видані Україною в ОРДЛО в межах обміну 29 грудня 2019 року/ФОТО УНІАН

За кілька місяців Нємченка зі спільниками арештували. У лютому 2019-го суд визнав його винним у розбійному нападі й засудив до 13 років ув’язнення. В офіційних джерелах жодного зв’язку з тероризмом чи сепаратизмом нам знайти не вдалося. 

Офіційний Київ обміняв також Михайла Тітова. За версією правоохоронців на початку 2015 року він разом з двома товаришами пограбув та вбив літнього мешканця міста Волновахи на Донеччині. Вони вдерлися до будинку пенсіонера, спочатку били і знущалися над ним, аби він віддав гроші та цінні речі. Кололи тіло ножем та топили чоловіка у ванній. Згодом на його ж автомобілі відвезли непритомного чоловіка за межі міста. А коли він прийшов до тями, як стверджують слідчі, чоловікові перерізали горло. Під час обшуків в будинку Тітова правоохоронці знайшли одну гранату та 30 патронів. Він тоді зізнався, що служив в так званій “ДНР” і привіз все це звідти. Однак згодом стверджував, що боєприпаси йому підкинули. Тітову, окрім вбивства і пограбування, також висунули звинувачення в участі в незаконних збройних формуваннях. У тому ж році Михайла Тітова засудили до 12 років позбавлення волі. Своєї провини він не визнав. Однак суд вищої інстанції вирок скасував та направив матеріали на новий розгляд. Справа продовжує слухатися судом першої інстанції, але тепер вже без участі Тітова. Адвокат обвинуваченого підтвердив “Слідству.Інфо”, що його підзахисного обміняли. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Шини для “республіки”: Як Жеваго пов’язаний з торгівлею з так званою “ДНР”

Також в документі, який отримала редакція, є Олександр Хаверь  — він обвинувачувався в розбої. Його справа слухалася одним із судів Маріуполя. Співробітники слідчого ізолятора, де перебував чоловік, у 2018 році повідомляли суду, що він намагався покінчити життя самогубством, через що його етапували на експертизу до Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні. Вирок так і не отримав. Адвокат Хавері Володимир Нетреба сказав “Слідству.Інфо”, що йому невідомо, чи відбувся його обмін, але зазначив, що планувався: “Мені дзвонив прокурор з цього приводу. Він мене запитував, чи хоче він (Хаверь — РЕД.) на обмін”.

Жорстокі побутові вбивства 

Ще одна людина, яка є в наявному у нас переліку, це Микола Тоцин. Засуджений за вбивство жінки, у якої винаймав кімнату й мав заборгованість за оренду. Згідно з вироком суду, у січні 2015-го Микола Тоцин запросив власницю квартири до літньої кухні, щоб полагодити газовий котел. Коли жінка нахилилася до котла, він вистрілив їй у потилицю з рушниці. Потім забрав в убитої півтори тисячі гривень і 100 доларів, після чого втік. 

Тоцин намагався виїхати до Росії, але був затриманий правоохоронцями. На суді він визнав провину, отримав 12 років ув’язнення. 

В обмінному списку є також Володимир Конончук. Він має 7 судимостей. Останній вирок отримав у 2018 році за вбивство племінниці, у якої переховувався від правоохоронців. У жовтні 2015 року між родичами виник конфлікт. Він вдарив жінку рукою по обличчю, вона впала, вдарилася головою об кут печі та втратила свідомість. Згодом Конончук переніс тіло в яму для сміття та кухонним ножем перерізав їй горло. Своєї провини не визнав. Зі слів свідків, Конончук до вбивства племінниці відбував покарання у колонії міста Брянка Луганської області за попередні злочини. А коли незаконні збройні формування захопили місто, у травні 2015 року він утік із колонії. Однак у місті Первомайську Луганської області його затримали представники терористичних організацій, деякий час він виконував обов’язки електрика в так званій комендатурі “ЛНР”. Потім, зі слів свідка, Конончука перевели на блокпост, звідки він утік та поїхав в гості до племінниці, яку згодом і вбив. 

Особи, видані Україною в ОРДЛО в межах обміну 29 грудня 2019 року/ФОТО УНІАН

У списку на обмін є також людина на ім’я Андрій Дрозд. Наприкінці 2016 року його засудили до 15 років позбавлення волі за вбивство людини в Харкові. У Дрозда, який був напідпитку, виник конфлікт з кількома іншими чоловіками в приміщенні торговельної палатки з пивом на привокзальній площі Харкова. Після словесної перепалки, Дрозд дістав ніж та вдарив ним своїх опонентів. Один з потерпілих почав тікати від нападника, однак Дрозд наздогнав чоловіка і ще тричі вдарив його ножем. Після чого потерпілий помер на одній з вулиць міста. Убитий проходив військову службу в силах АТО, а в Харків приїхав у відпустку. Цікаво, що, за даними слідства, у 2016 році засуджений три місяці був у лавах ЗСУ, але його звільнили через пияцтво. Водночас на сепаратистських сайтах та форумах зазначається, що Андрій Дрозд був одним із перших, хто у 2014 році вступив до незаконних збройних формувань. Пізніше представники терористичних “ДНР”/”ЛНР” вказували його в своїх списках як “військовополоненого”, якого утримує офіційний Київ. У людини зі списку бойовиків та у засудженого за вбивство учасника АТО збігається місце реєстрації та місце відбування покарання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивство дитини депутата: Що об’єднує людей, яких назвав Соболєв

Передали ОРДЛО і Геннадія Ольшанського, якого обвинувачували в тому, що він зарізав свого сусіда під час п’яної бійки. Згідно з матеріалами справи, у лютому 2017-го Ольшанський прийшов на святкування дня народження чоловіка, який по сусідству орендував кімнату. Там вони почали пити алкоголь, але потім між ними зав’язалася словесна перепалка, яка переросла у бійку. Тож чоловік побіг на кухню, схопив ніж і вдарив свого сусіда в груди. Від отриманого поранення чоловік загинув. На суді Ольшанський стверджував, що взяв до рук ножа, аби захиститися від нападників. 

Судового вироку в цій справі ще немає. Останнє рішення було 23 грудня 2019-го, тобто за кілька днів перед обміном. Судді відпустили обвинуваченого Ольшанського під особисте зобов’язання, нібито для “медичного лікування”. Адвокат Ольшанського підтвердив “Слідству.Інфо”, що його підзахисний поїхав на обмін. 

Злочини, пов’язані з наркотиками 

У списку на обмін є харківський бізнесмен Сергій Комраз. Його компанія спеціалізується на обробці даних. З відкритих джерел відомо, що у 2015 році він балотувався в Харківську міську раду від партії “Соціалісти”. Улітку 2019 року його засудили до дев’яти років позбавлення волі за зберігання та перевезення наркотиків, а саме шести кілограмів канабісу. Як встановив суд, Сергій Комраз намагався вивезти з України наркотичні речовини через автомобільний пункт пропуску “Гоптівка”, який знаходиться на кордоні з Російською Федерацією. Жодної згадки про участь засудженого в терористичній діяльності нам не вдалося знайти. Однак відомо, що людина з таким прізвищем та ім’ям є співвласником патенту “Дослідження або аналіз матеріалів з використанням надвисоких частот”, яке дозволяє виявляти диверсійно-терористичні засоби, зокрема, вибухові речовини.

У переліку обміняних, який є у розпорядженні “Слідства.Інфо”, — Едуард Жовтий, який має п’ять судимостей. Останній вирок отримав у 2018 році за торгівлю наркотиками та незаконне поводження зі зброєю. Зокрема, він зберігав за місцем проживання запал до ручної гранати. Його засудили до семи років позбавлення волі. 

Дрібні крадії 

Поїхав в ОРДЛО Андрій Присяжний. Він родом з Донецька, неодноразово судимий. Відповідно до останнього вироку,  чоловік систематично крав телефонні кабелі “Укртелекому” з каналізаційних люків Кривого Рогу, а також залазив до квартир і виносив звідти гроші та ювелірні прикраси. 

У вересні 2017-го поблизу Криворізького залізничного вокзалу Присяжний знайшов бойову гранату Ф-1 і заховав до кишені. За кілька днів після цього він прогулювався у міському парку “Дружба”, де побачив школяра з планшетом “Леново”. Присяжний підбіг до хлопчика й намагався вирвати планшет. Але зловмисника затримали друзі школяра й перехожі. Коли приїхали поліцейські, то знайшли у кишені Присяжного бойову гранату. У квітні 2018-го чоловіка засудили до п’яти років ув’язнення. 

Є у списку на обмін також Артур Морозов, він родом з Луганщини, має більше семи судимостей. У листопаді 2017-го заліз до приватного будинку на Харківщині й намагався вкрасти телевізор, але його затримали поліцейські. Місцевий суд призначив йому чотири роки випробувального терміну й відпустив на волю. 

Однак уже за два місяці Морозова знову спіймали правоохоронці. У лютому 2018 року чоловік украв із дитячого магазину ігровий набір  Beyblade та ляльку, які коштували загалом 174 гривні. На цей раз судді відправили чоловіка до в’язниці на чотири роки. 

Ольга Решетилова, співзасновниця організації “Медійна ініціатива за права людини”, яка впродовж тривалого часу моніторить процеси обміну полоненими, у коментарі “Слідству.Інфо” зазначила, що Україна вже не вперше віддає кримінальних злочинців, які не мають стосунку до війни. “Ми будемо добиватися того, щоб людей без вироків оголосити в розшук. Ми з колегами ініціюємо створення робочої групи із внесення змін до законодавства  для того, щоб зробити можливим їхнє заочне засудження. А поки ми будемо добиватися того, щоб вони були оголошені в розшук”, сказала правозахисниця.

Шановні читачі та колеги. Усі матеріали, оприлюднені на цьому сайті, є  інтелектуальною власністю “Слідства.Інфо”. Повне копіювання та публікування наших робіт можливе лише за письмової згоди редакції. Оприлюднення матеріалів “Слідства.Інфо” без попередньої згоди можливе лише за умови часткового використання і цитування (не більше 50%), а також лише за наявності прямого гіперпосилання на безпосередню адресу сайту