Марія Горбань, Слідство.Інфо

Рахункова палата України у ході аудиту держпідприємства Прозорро виявила фінансових порушень на понад 200 мільйонів гривень, з яких 165 мільйонів – отримання доходів з порушенням закону. Про це Слідство.Інфо дізналося з повідомлення на сайті Рахункової палати, яке було опубліковане 7 грудня та невдовзі зникло.

ProZorro — це єдина система електронних публічних закупівель, розроблена волонтерами. З 2015 року перетворилася на державне комерційне підприємство Прозорро. Воно не фінансується з державного бюджету, але, як кажуть у підприємстві, перераховує 75% від прибутку державі. Зокрема, воно отримує плату від електронних майданчиків, через які учасники подають тендерні пропозиції.

У повідомленні Рахункової палати йдеться про числені порушення у роботі Прозорро на загальну суму понад 200 мільйонів гривень: 32 мільйони витрат з з недотриманням вимог законодавства, 9,3 мільйонів непродуктивних витрат та  165,2 мільйонів гривень доходів з порушенням закону.

Аудит Рахункової палати завершився 31 жовтня, проте офіційного звіту щодо ДП Прозорро Рахункова палата України досі не оприлюднила. На сайті органу з’явилося повідомлення лише з коротким описом висновків, яке згодом зникло. Слідство.Інфо зберегло кеш повідомлення. Причиною його зникнення у органі назвали технічні збої. За тиждень після звернення журналістів публікація так і не з’явилася на сайті, як і сам звіт.

У коментарі Слідству.Інфо генеральний директор Прозорро Василь Задворний назвав такі результати звіту необ’єктивними.

«Прозорро діяло у межах нормативно-правових актів. Однак Рахункова палата самостійно трактувала це як порушення законодавства, сказав Задворний. – Вважаємо, що формальний підхід, нерозуміння того, як влаштована й працює система Прозорро та упереджена оцінка з багатьох питань (оплата праці, авторизація майданчиків тощо) вплинули на результати перевірки та призвели до необ’єктивних звітів з висновками, що не відповідають дійсності».

До слова, це не перша перевірка діяльності ДП Прозорро Рахунковою палатою цьогоріч. У травні держорган публікував звіт щодо стану публічних закупівель в Україні, де, зокрема, аналізував і діяльність Прозорро. Тоді близько 20 громадських організацій, зокрема Transparency International Україна назвали звіт Рахункової палати непрофесійним.