Міжнародна авіаційна організація Євроконтроль не включила Україну до переліку країн, аеронавігаційні провайдери яких отримають кредит у травні-серпні цього року. Водночас члени цієї організації повинні відстрочити авіакомпаніям плату за обслуговування на рік через скорочення польотів внаслідок COVID-19.

Про це “Слідству.Інфо” повідомила пресслужба держпідприємства у відповіді на запит.

“Украерорух” є природним монополістом і єдиний в країні надає послуги з аеронавігаційного обслуговування (АНО) цивільним та військовим літакам, тобто має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Як повідомили у пресслужбі “Украероруху”, рішення про відстрочення авіаперевізникам платежів Євроконтроль ухвалив 7 квітня. Водночас він не передбачив кредитного фінансування українського провайдера, через що підприємство, як стверджують у відповіді на наш запит, опинилося в скрутному становищі.

У пресслужбі додають, що не в змозі виконувати рішення Євроконтролю через складне матеріальне становище, про що начебто вже повідомили листом міжнародну організацію. “Національний провайдер України наразі не має фінансових можливостей відтермінування оплати рахунків за аеронавігаційне обслуговування для авіакомпаній, адже жодного механізму покриття таких витрат для підприємства не запропоновано”, — зазначають у держпідприємстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Авіакомпанія МАУ заборгувала 1,2 мільярда гривень державі

Через обмеження авіаперельотів над територією України в “Украерорусі” з 18 березня ввели період простою, який триватиме до кінця травня. Він передбачає зміну робочого режиму на підприємстві, у тому числі запровадження роботи віддалено, а також скорочення зарплати працівникам. Водночас жодного скорочення, як відзначають в пресслужбі, не відбулося.

“Украерорух” здійснює самостійну господарську діяльність і не фінансується з держбюджету. Як зауважують в держпідприємстві, їхнє становище ускладнює, зокрема, заборгованість авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ), яка почала наростати ще в 2018 році і нині перевищує 1,2 мільярда гривень. Це третина річного доходу держпідприємства від послуг з аеронавігації. Одним з кінцевих бенефіціарів цього авіаперевізника вважають впливового бізнесмена Ігоря Коломойського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як МАУ “грає в наперстки” з державою

Наразі підприємство розглядає можливість отримання банківського кредиту чи державної допомоги. “Така фінансова підтримка дозволить уникнути вкрай негативних наслідків для національного провайдера аеронавігаційного обслуговування, від стабільної роботи якого залежить безпека польотів у повітряному просторі України”,— відзначають в “Украерорусі”.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, авіакомпанія МАУ заборгувала “Украероруху” понад один мільярд гривень, що нині сягає третини річного доходу держпідприємства від послуг з аеронавігації, і вирішила оскаржити цей платіж в суді. Адвокатам авіакомпанії вдалося добитися судового рішення, яке дозволяє МАУ не платити, поки триває спір. Водночас борг щодня продовжує зростати.