Компанії «Альтіс-Констракшн», бенефіціаром якої є тесть одіозного ексголови ДФС Романа Насірова Олександр Глімбовський, довірили капітальний ремонт київського крематорію.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Повідомлення про намір укласти договір із цією фірмою комунальне підприємство «Київський крематорій» опублікувало 20 липня. Капремонт будівлі, розміщеної на вулиці Байковій у Голосіївському районі Києва, згідно з тендерною документацією, обійдеться замовнику в 55,6 мільйона гривень і має бути завершений через півтора року після підписання договору.

Загалом у конкурсі брали участь п’ять компаній. Найнижчу ціну — 55,3 мільйона гривень — запропонувала інша фірма, «БК КБР». Утім, тендерний комітет відхилив її пропозицію через невідповідіність тендерним вимогам. Раніше ми розповідали, що цій фірмі, яка фігурує в розслідуванні поліції про розтрату бюджетних коштів, Міністерство внутрішніх справ довірило реконструкцію готелю у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пов’язана із нардепом «Слуги народу» фірма отримає спецдозвіл на видобуток бурштину на Рівненщині

Переможцем закупівлі тендерний комітет визначив компанію «Альтіс-Констракшн», яка запропонувала другу найвигіднішу пропозицію. Як ми з’ясували, її власниками є кіпрські фірми «Гаріхан Інвестментс Лімітед» та «Альтіс Холдинг Лімітед», бенефіціарами яких вказано Олександра Глімбовського. Останній, за даними видання «Українська правда», є тестем ексголови ДФС Романа Насірова, справу в обвинуваченні якого зараз розглядає суд.

За даними системи BI.ProZorro, всього за 2019-2020 роки компанія «Альтіс-Констракшн» виграла тендерів на понад 1 мільярд гривень.

Нагадаємо, Романа Насірова обвинувачують зокрема у тому, що він ухвалив низку рішень, якими дозволив не платити податки газовидобувним компаніям Онищенка. Через це, за даними офіційного слідства, посадовець завдав державі збитків на понад два мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники віддадуть 37 млн грн фігуранту справи НАБУ про розкрадання на проєкті «Стіна»

Також наприкінці минулого року компанія «Альтіс-Констракшн» перемогла в тендері на будівництво спортивного комплексу у Львові на суму майже пів мільярда гривень. Утім, як з’ясувало видання «Наші гроші.Львів», тендерний комітет повинен був відхилити пропозицію «Альтіс-Констракшн». Такого висновку дійшов Західний офіс Держаудитслужби за результатами моніторингу цієї закупівлі. Аудитори встановили, що фірма тестя Насірова подала неналежно заповнені документи.

«Альтіс-Констракшн» фігурує в низці кримінальних проваджень щодо завищення вартості послуг та привласнення державних коштів при будівництві. Так, у 2016 році Головне слідче управління Нацполіції розслідувало ймовірне привласнення авансу в розмірі майже 50 мільйонів гривень, який «Альтіс-Констракшн» отримав на будівництво комплексу «Охматдит». У іншому кримінальному провадженні також зазначалося, що ці кошти компанія могла легалізували за допомоги фірм із ознаками фіктивності.

У ще одному кримінальному провадженні компанія фігурує як підрядник корпорації «Альтіс-Холдинг». За версією правоохоронців, корпорація умисно завищувала ціни на вартість послуг підрядників, а «різницю» перераховувала також на рахунки фірм, які мають ознаки фіктивності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацпол закупить транспорту ще на 13 млн грн у фірми-«улюбленця» МВС

Також компанія фігурувала у розслідуванні щодо робіт в аеропорті «Херсон». За версією досудового слідства, дії компанії завдали збитків на понад 400 тисяч гривень, а також могли призвести до сплати штрафів на ще майже 2 мільйони гривень. Окрім цього, аудит не зміг підтвердити витрати компанії ще на понад 10 мільйонів.

Зазначимо, що також ведеться розслідування через недотримання компанією правил безпеки при будівництві, що призвело до смерті працівника. У 2018 році на одному з об’єктів «Альтіс-Констракшн» працівник упав із висоти й загинув. У травні поточного року суд продовжив строки досудового розслідування у цій справі на рік.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало про компанію «Бучанський завод бруківки», якою разом з батьком володіє новопризначений заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Роман Шахматенко. Фірма фігурує в справі про привласнення понад 900 тисяч гривень на ремонті пішохідних доріжок у місті Буча на Київщині. За даними правоохоронців, комунальне підприємство, яке опікувалося цією закупівлею, перерахувало приватній фірмі гроші, проте остання робіт нібито не виконала. Сам Шахматенко запевняє, що це не так.