У справі ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова допитали першого свідка, бізнесмена Юрія Дубинського. Чоловік розповів про зустріч нардепа-втікача Онищенка з радником Насірова, на якій обговорювали податкову розстрочку для його компаній.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося на засіданні Вищого антикорупційного суду 3 грудня.

Насірова обвинувачують зокрема у тому, що він ухвалив низку рішень, якими дозволив не платити податки газовидобувним компаніям Онищенка. Через це, за даними офіційного слідства, посадовець завдав Україні збитків на понад два мільярди гривень.

Ексголова ДФС Роман Насіров і його адвокати на засіданні Вищого антикорсуду 3 грудня 2019 року/ФОТО Слідство.Інфо

За словами Дубинського, він допомагав Онищенку з мінімізацією податків у його газових компаніях. У суді він розповів, що екснардеп зустрічався у своєму офісі з радником Насірова Олександром Костенком і обговорював з ним питання податкової розстрочки його компаніям.

“Одного разу, коли я спілкувався з Онищенком, він мені сказав, що до нього на переговори щодо розстрочки приїхав співробітник ДФС з прізвищем Костенко”, — зауважив свідок. Офіційне слідство вважає, що саме через Костенка відбувалися домовленості щодо податкових розстрочок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор: Онищенко перебуває в німецькій тюрмі

Крім того, Дубинський розповів, що Онищенко в процесі отримання податкової розстрочки був готовий “банкрутити або продавати” свої підприємства.

За словами свідка, на запитання щодо виплат цієї розстрочки Онищенко заявляв: “Потім будемо дивитися, що з цим робити. Або цей корабель випливе, або втоне”.

Романа Насірова затримали у березні 2017 року в лікарні Феофанія. Тоді ж йому оголосили підозру. За кілька днів Солом’янський суд взяв експосадовця під варту із можливістю внесення рекордної застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Пізніше ці гроші внесла його дружина.

За даними слідства, протягом 2015 – 2016 років тодішній голова ДФС Насіров, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, надав керівникам місцевих органів фіскальної служби незаконну вказівку ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ “Фірма “Хас”, ТОВ “Карпатнадраінвест”, ТОВ “Надра Геоцентр”.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що Роману Насірову менш ніж за пів години оголосили обвинувальний акт у Вищому антикорсуді, який раніше протягом двох років не могли зачитати в іншому суді.