Працівники київської ботоферми  напередодні парламентських виборів писали тисячі проплачених коментарів в інтересах коміка й товариша президента Зеленського Сергія Сівохи. Він балотувався на Донеччині від партії «Слуга народу». 

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні «Я — бот», спільному проєкті Слідства.Інфо та Громадського. 

Журналіст Слідства.Інфо Василь Бідун півтора місяця працював під прикриттям на київській ботофермі, пов’язаній з піар-агенцією Pragmatico. Йому давали завдання писати коментарі на підтримку українських політиків, які балотувалися до Верховної Ради. Завдання співробітники ботоферми отримували в чаті месенджера Telegram у вигляді тез. У них пояснювалося, в якому ключі треба залишати коментарі в соцмережах. 

Зокрема, інтернет-боти працювали в інтересах коміка Сергія Сівохи, який кандидував у парламент на особисте прохання Володимира Зеленського. Боти повинні були акцентувати, що Сівохо є вихідцем з Донеччини, тому добре розуміє проблеми регіону. А також на його незаплямованій репутації та людських якостях. 

«Яка ж душевна людина, ви не уявляєте, ми просто зобов’язані обрати його в якості захисника наших інтересів до Ради!» — йшлося в «методичці», яку отримали працівники ферми. 

Під час розслідування журналісти поспілкувалися з прессекретаркою Сівохо Мариною Хацаюк. Вона заперечила, що кандидат у депутати використовував послуги інтернет-ботів. 

«Можливо, це був спланований хід, щоб вам було що розслідувати», — сказала вона й припустила, що це могла бути провокація проти Сергія Сівохо. 

За день до публікації фільму-розслідування «Я — бот» кібербезпека Facebook заблокувала ботоферму, на якій працював журналіст Слідства.Інфо. 

Як повідомила 16 вересня керівниця політики з кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер, фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соцмережах. За даними компанії, заблоковані сторінки переглянули щонайменше 4,2 мільйона акаунтів. 

Слідство.Інфо незабаром опублікує весь архів завдань, які отримували боти, й звіти ботоферми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ботоіндустрія зсередини: хто користується та скільки коштує