Із 2012 по 2020 рік компанії, що входять до групи «Квартал 95» отримали дохід у майже 108 мільйонів доларів. При цьому чистий прибуток фірм склав майже 14 мільйонів доларів, отже вони сплатили до бюджету трохи більше 3 мільйонів доларів податку на прибуток.

Про це йдеться у матеріалі «Слідство.Інфо» «Податок на сміх».   

«Слідство.Інфо» отримало від джерел у податковій інформацію щодо заробітків бізнесу оточення чинного президента. А також зібрало частину з опублікованих податковою відкритих даних і проаналізувало, скільки ж могли заробляти компанії, що входять до «імперії сміху» Володимира Зеленського та його бізнес-партнерів.

Всього у групі «Квартал 95» журналісти нарахували 24 компанії, більшість з яких займається концертами, кіно і телебаченням. Частина компаній була зареєстрована зовсім недавно, тому заробітку ще не показала. Як виявило «Слідство.Інфо», найактивніше гроші отримували 11 фірм.

«Слідство.Інфо» проаналізувало , скільки «Квартал 95» заробив за роки роботи із телеканалом «1+1» — із 2012-го до 2020-го. Тобто за останні дев’ять років. Частину отриманих даних журналісти також змогли перевірити за допомогою системи YouControl.

Саме у 2012 році, тоді, коли гумористичне шоу Зеленського та партнерів переходило на канал «1+1» Коломойського, вони отримали найбільший дохід — понад 20,2 мільйона доларів. 

У 2013-му, 2014-му та 2015-му фірми Зеленського були збитковими, і з кожним роком сума збитків росла.

Однак у 2016 році фінансова ситуація покращується. Компанії групи «Квартал 95»  починають щорічно отримувати дохід, співрозмірний із тим, який називав Ігор Коломойський у інтерв’ю «Українській правді», тобто між 10 та 20 мільйонами доларів.

Проаналізувавши отриману інформацію щодо податків, які сплачували фірми Зеленського, можна сказати, що найбільше заробили «кварталівці» у 2012 році — коли розпочалася співпраця з телеканалом «1+1», де основним бенефіціаром є олігарх Ігор Коломойським. Тоді українські фірми отримали понад 20 мільйонів доларів доходів. А офшорні структури, як з’ясувало «Слідство.Інфо» у фільмі «Офшор 95», — ще 40 мільйонів від фірм, пов’язаних з Коломойським.

Як з’ясували журналісти, 40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу. Британський експерт з фінзлочинів Грем Барроу відзначив непрозорість такої операції.

«Внесок у капітал — це внесок у капітал, і він має відокремлюватися від будь-якого роду комерційних домовленостей, які мають бути прозорими», — розповів він.

Водночас офшорні компанії, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів з «Приватбанку» — співвласником цього банку раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей.