Компанія «Зе медіа», яка організовувала президентське опитування — так звані «5 питань від Президента» — належить кандидату в депутати Броварської міської ради на Київщині від політичної партії «Демократична сокира».

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з публічних джерел.

Так, компанію засновано у 2007 році. Спершу вона мала назву «Крунекс», а у квітні 2019 року її перейменували на «Зе медіа». Тоді ж у неї змінився власник та керівник. Ним став 44-річний мешканець Маріуполя Володимир Татаренко. Місто реєстрації фірми — Київ.

Як ми довідалися з офіційного сайту Центральної виборчої комісії, на місцевих виборах 2020 року Татаренко балотується кандидатом у депутати Броварської міської ради на Київщині від партії «Демократична сокира». Він іде 17-м номером у партійному списку.

Основним видом діяльності «Зе медіа» вказане «виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм». Водночас, серед додаткових видів діяльності фірми є «дослідження кон’юктури ринку та виявлення громадської думки».

Як свідчать дані з аналітичної системи YouControl, виручка «Зе медіа» у 2019 році становила від 15 до 20 мільйонів гривень. Інформація про фінанси компанії за попередні роки відсутня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засуджений за вбивство екснардеп виграв вибори голови ОТГ

Також за результатами публічних закупівель «Зе медіа» у 2019-2020 роках уклала два договори на суму 2,5 мільйона гривень з держпірприємством «Центр захисту інформаційного простору України». Вона надавала послуги з поширення інформаційної продукції.

Коли стало відомо про «Зе медіа»?

Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив 26 жовтня на брифінгу за результатами місцевих виборів, що саме їхня партія взяла на себе фінансування президентського опитування. І для виконання цього завдання, зі слів Корнієнка, вони обрали сторонню компанію.

«Для того, щоб уникнути звинувачень у передвиборчій агітації, ми свідомо відмовилися від будь-якої організації цього опитування. Його організовувала стороння компанія, яку запросили. Вона називається «Зе медіа». У неї є повна акредитація і спроможності проводити соціологічні дослідження. І один із засновників є соціологом професійним. Ми з нею працюємо вже не першу передвиборчу кампанію: працювали на парламентські з ними. Вони погодилися організувати це опитування», — розповідає Корнієнко.

Також голова партії запевнив, що серед керівників «Зе медіа» немає представників «Слуги народу», бо «пов’язані особи — це кримінал».

Зі слів голови партії, із компанією «Зе медіа» вони домовилися про можливість післяплати і наразі за послуги не розрахувалися. Також Корнієнко наголосив, що оплачуватимуть це опитування не державним коштом, а «спонсорською допомогою донорів».

Водночас, за підрахунками громадської мережі «Опора», це опитування обійдеться замовникам орієнтовно у 103 мільйони гривень.

Як розповів Олександр Корнієнко, в опитуванні взяли участь близько 5 мільйонів українців.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що передвиборчу кампанію Олександра Попова, який, за даними екзит-полів, посів друге місце на виборах мера Києва, профінансували родичі та експомічник народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Віталія Борта. У 2014 році, ще як народний депутат від «Партії регіонів», Борт голосував за «диктаторські закони» Януковича. Після початку російської збройної агресії на Сході України він висловлювався на підтримку референдуму про «самовизначення» Донбасу, а також заявляв, що в Макіївці, яка нині окупована, немає сепаратистів.