Європейскьий суд з прав людини (ЄСЛП) присудив колишньому в’язню Володимиру Іванкові, якого у 2011 році засудили за скоєння крадіжок, і який скаржився на катування з боку міліціянтів, 7,5 тисяч євро відшкодування моральної шкоди. За словами Іванка, співробітники міліції застосовували електричний струм до його вух і статевих органів та погрожували «допомогти» його літній матері покінчити життя самогубством.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з рішення ЄСПЛ від 5 березня 2020 року.

Як ідеться в цьому рішенні, Іванка та ще кількох людей 18 грудня 2010 року затримали працівники міліції, зокрема співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю у Харківській області (УБОЗ), за підозрою у крадіжках.

Іванко у своїй заяві стверджує, що міліціянти неодноразово застосовували до них «фізичне та психологічне насильство» з метою примусити їх зізнатися у злочині.

Зокрема, як заявляє колишній ув’язнений, одного разу кілька працівників міліції примусили його лягти на підлогу, зв’язали ноги скотчем і душили поліетиленовим пакетом. Крім того, за словами Іванка, вони застосовували електричний струм до його вух і статевих органів та погрожували «допомогти» його літній матері покінчити життя самогубством. Також, як розповідав колишній в’язень, працівники міліції надягали на нього гамівну сорочку та наручники і підвішували його на металеву перекладину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не виконала майже 70% провідних рішень ЄСПЛ — правозахисники

Зрештою, у квітні 2011 року Іванкові пред’явили обвинувачення, а в липні 2013-го засудили до дев’яти років ув’язнення. Утім, у грудні 2014 року він вийшов з в’язниці у зв’язку з амністією.

Упродовж цих років, як ідеться у рішенні ЄСПЛ, Іванко кілька разів звертався зі скаргами щодо катувань до суду, прокуратури та народного депутата, проте усі перевірки закінчувалися нічим.

Як ідеться в рішенні, медики слідчого ізолятора (СІЗО), в якому перебував Іванко, зазвичай не фіксували ушкоджень на тілі заявника. За словами колишнього ув’язненого, медичний персонал СІЗО відмовлявся документувати травми, стверджуючи, зокрема, що ушкодження його вух і статевих органів були отримані самостійно через видавлювання прищів на цих частинах тіла.

В якості компенсації моральної шкоди Іванко вимагав 50 тисяч євро, утім європейський суд задовольнив лише частину вимог чоловіка й присудив йому 7,5 тисяч євро компенсації. На думку суду, покази заявника щодо катувань знайшли підтвердження лише частково. Зокрема, ЄСПЛ встановив, що підтверджується медичними доказами лише епізод жорстокого поводження у приміщенні УБОЗу 13 квітня 2011 року. Того дня, на прохання Іванка, йому викликали швидку допомогу і медики зафіксували у нього крововиливи та запалення в районі лівої ключиці, а також струс мозку, забій лівої нирки та тупу травму живота. Іванко тоді скаржився на те, що ці травми виникли через жорстоке поводження з ним працівників міліції.

Відтак, європейський суд вирішив, що українські органи влади зобов’язані були провести ефективне розслідування на підставі вказаних фактів, проте не зробили цього.

Як раніше роповідало «Слідство.Інфо», ЄСПЛ 7 травня поточного року ухвалив 7,5 тисяч євро українцю Роману Антонюку, який ще в 2007 році заявив про катування з боку криворізьких міліціянтів. За його словами, аби отримати зізнання у злочині, правоохоронці били його «дерев’яним предметом» та затискали зуби пласкогубцями.