За 10 років Україна не виконала 67 відсотків зі 117 провідних рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє Європейська мережа з виконання рішень — міжнародна організація правозахисників, які слідкують за виконанням рішень ЄСПЛ, передає Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Провідними Європейська мережа називає рішення, які показують системні або значні проблеми в країні. Відтак, якщо ці рішення не є виконаними, то основними питаннями прав людини не займаються, вважають в організації.

Одним із прикладів невиконаної справи у Європейській мережі назвали “Гонгадзе проти України”. У ній ЄСПЛ визнав порушення права журналіста на життя. У своєму рішенні суд зазначив, що українська влада не сприйняла серйозно численні загрози, з якими зіштовхувався Георгій Гонгардзе напередодні смерті, а також — не провела ефективного розслідування вбивства журналіста. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Одеський активіст буде позиватися до Європейського суду з прав людини

 У 2018 році посадовці мережі зазначили, що “незважаючи на їхні попередні рішення та майже через 18 років розслідування (…) вбивства Георгія Гонгадзе все ще має бути повністю завершене”

Нагадаємо, восени 2019 року Європейський суд з прав людини визнав катуванням ненадання медичної допомоги хворій на рак ув’язненій Анні Солоповій та зобов’язав Україну виплатити їй 7500 євро за моральну шкоду. Після цього дівчину перевезли до іншої колонії та жорстоко побили.