У Києві на вулиці Метрологічній 11 січня знесли гуртожиток Національної академії наук України, у якому проживали люди. До знесення причетна компанія «КСМ-Груп», що будує житловий комплекс поблизу і фігурує у низці кримінальних проваджень та розслідуваннях журналістів. 

Про це повідомляє «Лівий берег».

Як повідомляє ЗМІ, представник компанії «КСМ-Груп» прибув на знесення самого будинку разом із невідомими молодиками, що встановили паркан і грубо випихали людей з будівлі. За словами колишніх мешканців гуртожитку, їм не дозволили навіть забрати речі зі своїх квартир.

Фото: Макс Требухов

Зазначимо, що у 2016 році комунальне підприємство «Київжитлоексплуатація» визнало гуртожиток аварійним. За словами мешканців, їх мали б переселити в нові квартири, але фактично запропонували або ліжко-місця, або занедбані гуртожитки в Київській області. Торік, розповідають вони, у гуртожиток тимчасово заселили робітників, що займалися новою чергою будівництва житлового комплексу «Кришталеві джерела». Згодом у будинку відімкнули світло, газ і гарячу воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомства МВС купують квартири у фігурантів своїх же розслідувань

ЖК «Кришталеві джерела» є скандальним проєктом «КСМ-Груп» — раніше для його будівництва зруйнували унікальну гідрогеологічну станцію і горіхові сади. І те, й інше раніше належало НАН України. Як зазначає видання, у 2019 році частину земель довкола гуртожитку Академія наук передала під забудову «Інтербуд-ТМ», яка входить у групу «КСМ-груп».

На інцидент вже відреагувала Національна академія наук. Там повідомили, що будівля — непридатна для проживання, а люди нібито захопили її незаконно. В НАН додали, що нібито пропонували усім мешканцям інші місця для проживання, і більшість погодилася. За їхніми словами, залишилася лише незначна групка людей, яка теж, нібито, не жила там постійно.

Нагадаємо, торік про «КСМ-Груп» розповідало і «Слідство.Інфо». За останні кілька років Міністерство внутрішніх справ придбало для своїх працівників 30 квартир у цього забудовника. З них кілька — саме у «Кришталевих джерелах». Як встановили журналісти, ключовими бенефіціарами групи є Микола Копистира та його сини — Арсеній і Сергій.

Арсеній Копистира, за даними YouControl, одружений з донькою Михайла Вербенського — працівника МВС з понад 40-річним стажем. У 2005-2010 роках Вербенський був заступником міністра Луценка, а у 2014-2015 роках очолював головний штаб відомства. Зараз чоловік працює директором Державного науково-дослідного інституту МВС. Також «КСМ-Груп» фігурує у низці кримінальних проваджень, які розслідують у Нацполіції — що входить до структури Міністерства внутрішніх справ.

Головне фото — Facebook