Днями Служба безпеки України затримала ексочільника обласної ВЛК на Чернігівщині Ігоря Кодовбецького. Чоловік міг бути причетний до корупційної схеми з визнання непридатними військовозобов’язаних за гроші. Правоохоронці знайшли у нього вдома 1 мільйон доларів готівкою. Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, що експосадовець не декларував місця, де жив і судиться з державою за недонараховану йому щорічну одноразову грошову допомогу.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

22 лютого Служба безпеки України викрила схему ухилення чоловіків від мобілізації в Чернігові, до якої були причетні працівники місцевої Військово-лікарської комісії. Ця комісія, зокрема, вирішує, придатний чи ні військовозобов’язаний до служби. 

Правоохоронці затримали колишнього голову Чернігівської ВЛК Ігоря Кодовбецького. СБУ вважає, що він за гроші обіцяв зняти військовозобов’язаних з військового обліку на підставі фіктивних довідок щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Потім чоловіки, які отримали такі документи, використовували їх, щоб виїхати за межі України. 

Ігор Кодовбецький / фото: «Челайн»

Співробітники СБУ задокументували злочини Кодовбецького і затримали його у власному помешканні після одержання ним чергового хабаря.

«Під час обшуків у затриманого виявлено майже 1 млн доларів США, а також понад 22 тисяч євро. Крім того, вилучено також документи на декілька квартир і земельних ділянок, на які СБУ вже ініціювала накладення арешту», — повідомляє СБУ. 

Згідно з деклараціями, Кодовбецький  живе доволі скромно. В останній перед звільненням декларації за 2020 рік експосадовець не зазначив місце проживання, вказав лише  одну автівку — Toyota RAV-4. До слова, у жодній декларації Кодовбецький не вказує своє житло чи якусь нерухомість.

Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували детальніше майно колишнього посадовця і виявили, що у 2019 році Ігор Кодовбецький придбав земельну ділянку на Чернігівщині, площею 2 га з цільовим призначенням «Для ведення особистого селянського господарства». Згідно з відомостями про нормативно грошову оцінку ділянки, станом на вересень 2023 року, її вартість становить понад 45 тис. грн. 

За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, окрім земельної ділянки, Кодовбецький володіє квартирою в Чернігові на 57 кв. м та квартирою в Чернівцях, площею 44,5 кв. м. Також ексголова ВЛК володіє часткою квартири на 13 кв. м у Чернігові разом з Кодовбецькою Вікторією Ігорівною та Іллюшею Ларисою Іванівною.

У 2012 році Кодовбецький, який тоді обіймав посаду старшого офіцера відділу Чернігівського обласного військового комісаріату, придбав автівку Mitsubishi ASX  з салону за 186 990 грн. У 2020 році Кодовбецький перестав декларувати це авто. У травні 2020-го ексочільник ВЛК придбав нову Toyota RAV-4 за 797 728 грн.

Також Кодовбецький, згідно з даними з судового реєстру, мав кілька справ. У 2016 році на нього накладали штраф за намагання скопіювати на флешку секретну інформацію.

У 2020 тоді ще очільник обласної ВЛК Чернігівщини судився з Управлінням праці та соціального захисту населення Деснянської районної у місті Чернігові ради за недоплачену частину щорічної разової грошової допомоги у розмірі 8 306 грн. У тексті рішення вказано, що Кодовбецький Ігор Анатолійович є визнаною судом особою з інвалідністю ІІІ групи внаслідок війни.

Наприкінці травня 2023 року Кодовбецький подав до суду на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області та виграв справу за проведення перерахунку пенсії.

17 січня 2024 року Кодовбецький вчергове звернувся до суду з проханням зобов’язати Пенсійний фонд здійснити перерахунок з 01 листопада 2023 року та виплачувати пенсію «без обмеження максимальним розміром, що не перевищує десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність», — йдеться у тексті позовної заяви. У 2023 році один прожитковий мінімум становив 2093 грн, у 2024-му — 2361 грн.

Наразі Ігор Кодовбецький перебуває під вартою без права внесення застави. Йому інкримінують хабарництво, перешкоджання діяльності ЗСУ та незаконне переправлення держкордону. Чоловіку загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також: Непридатні до війни: як столичний ТЦК списав більше двох десятків офіцерів запасу