Верховна Рада (ВР) створила робочу групу щодо напрацювання законопроєктів для вирішення конституційної кризи. До неї потрапили, зокрема, фігурантка «плівок Вовка», кілька авторів скандальних подань до Конституційного Суду (КСУ) та «захисники» дій суддів КСУ.

Пр це повідомив член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков на своїй Facebook-сторінці.

До складу групи увійшло 11 народних депутатів. Зокрема, заступницею голови робочої групи призначили Ольгу Совгирю — нардепку від «Слуги народу», представницю Верховної Ради в Конституційному Суді. Вже невдовзі вона й сама може стати суддею КСУ. 13 листопада ВР оголосила конкурс на посаду судді Конституційного суду. Кандидатів вноситимуть депутатські групи та фракції. У «Слузі народу» вже заявили, що підтримуватимуть Совгирю. Вона ж зазначила, що «готова взяти участь» у конкурсі.

Двоє інших членів групи підписували скандальні подання до Конституційного Суду. Зокрема, Тарас Батенко від депутатської групи «За майбутнє» підписував подання щодо скасування електронного декларування. Разом із ним це подання підписувала й інша членкиня робочої групи — депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Антоніна Славицька. Вона, до слова, також підписувала подання про визнання неконституційним призначення Ситника. Окрім цього, Славицька фігурує в записах із кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, які НАБУ опублікувало влітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва

До робочої групи потрапив і Андрій Костін зі «Слуги народу». Зараз він очолює Комітет ВР із питань правової політики. Раніше Костін подав законопроект, який, за оцінкою експертів «Центру протидії корупції», фактично віддає контроль над відбором членів конкурсної комісії з добору суддів голові ОАСКу Павлу Вовку.

Окрім цього, двоє членів робочої групи — Сергій Власенко від «Батьківщини» та Руслан Князевич із «Європейської Солідарності» — відстоювали позиції Конституційного суду у зв’язку з нещодавніми мітингами під будівлею суду та законопроектом президента про розпуск КСУ.

Очолив робочу групу «слуга» Денис Монастирський, голова Комітету ВР із питань правоохоронної діяльності. До слова, Монастирського медіа та активісти називають «людиною Авакова» — міністра внутрішніх справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Дрочіть Сергія Івановича, нехай дрочить міністра»: як Аваков міг допомагати голові ОАСКу Павлу Вовку

Також до робочої групи увійшли «Слуги народу» Давид Арахамія та Анастасія Радіна, Ярослав Юрчишин з «Голосу» та Микола Бабенко від депутатської групи «Довіра».

Склад робочої групи. Фото з Facebook-сторінки Жернакова

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі статті закону «Про запобігання корупції», які стосуються, зокрема, обов’язку чиновників декларувати свої статки й доходи, можливості контролю за сумнівними матеріальними здобутками посадовців, а також притягнення їх до відповідальності за недостовірне декларування. Рішення КС викликало протести в суспільстві й різкі заяви антикорупційних органів щодо різкого обмеження сфери їхньої діяльності. Державне бюро розслідувань, у свою чергу, розслідуватиме ймовірний замах суддів Конституційного суду на захоплення державної влади.