Депутати відновили декларування, але не підтримали ключову правку, яка б відкрила для громадськості реєстр вже зараз. Аби її прийняти не вистачило 27 голосів депутатів. Через це декларації чиновників відкриють лише через рік. Серед противників цієї правки є депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко (голосував проти), депутат від «За майбутнє» Олександр Герега (утримався), депутат від «Довіри» Геннадій Вацак (утримався), депутат з «Платформи за життя та мир» Сергій Льовочкін (не голосував, але був присутній). Усі вони раніше не декларували свої статки, на чому їх ловили журналісти та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Після початку широкомасштабної війни з Росією декларації посадовців закрили та дозволили їм декларувати свої статки за бажанням. Це зробили з питань безпеки.

Одразу після цього почали з’являтися історії про раптове збагачення посадовців. Наприклад, у вже ексдепутата Халімонова з’явився будинок на Печерську, а вже зараз колишній одеський військком Борисов придбав нерухомість в Іспанії.

Через півтора року після початку повномасштабної війни Росії проти України депутати вирішили знову зробити декларації посадовців публічними. Вийнятки становитимуть лише: військові (окрім ВЛК і ТЦК), полонені та громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні декларуватись до закінчення воєнного стану або деокупації території. За законопроєкт проголосували 329 народних депутатів. Але тут є одне «але» — реєстр буде закритий для громадськості ще один рік.

Подивитись декларації посадовців можна було б прямо зараз, але ключову правку від Комітету з питань антикорупційної політики, яка відкривала реєстр негайно, депутати не підтримали. На голосуванні не вистачило 27 голосів.

Від партії «Слуга народу» проголосували за 117 депутатів, 1 був проти, 18 утрималось, 44 були відсутні, а 55 депутатів просто не голосували.

«Чесно» пише, що від партії «Слуга Народу» 37 нардепів на чолі з головою фракції Давидом Арахамією просто витягли картки і начебто були «відсутні» під час голосування за ключову правку, а ще 55 «слуг» (23%) мали картку в слоті, але просто «не голосували», але голосували під час розгляду інших питань порядку денного. У списку відсутніх також є і голова парламенту Руслан Стефанчук.

Фракція «Європейська солідарність» дала 22 голоси за цю правку, 5 нардепів були відсутні. Петро Порошенко проголосував «за».

«Батьківщина» дала лише 5 голосів «за», 8 нардепів не голосували. Юлія Тимошенко була відсутня, як й ще 10 народних депутатів з її партії.

17 депутатів з фракції «Голос» підтримало негайне відкриття декларацій і 3 депутати були відсутні. Кіра Рудик підтримала правку.

У «Довірі» проголосували за правку 7 депутатів, 3 утримались, 6 не голосували й 2 були відсутні. 

У депутатській групі «Платформа за життя та мир» проголосувало «за» 15 людей, 6 не проголосували й 1 був відсутній. А в депутатській групі «Відновлення України» проголосував за тільки 1 нардеп, 4 утрималося і 8 були відсутні. 8 Депутатів від групи «За майбутнє» підтримали правку, 1 утримався, 2 не голосували, а 6 були відсутні.

Один позафракційний депутат проголосував проти правки, «за» проголосувало 7, утрималися 3, не голосували 6 й 7 були відсутні. 

Цікаво, що серед противників правки є депутати, яких самих неодноразово ловили на приховуванні своїх статків.

Депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко / Фото «Liga.net»

Депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко — проголосував проти негайного відкриття декларацій. У серпні 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке, зокрема, слідкує за дотриманням посадовцями правил декларування, виявило, що Тищенко не задекларував дорогу машину. Нардеп не вніс у щорічну декларації за 2020 рік інформації про свій Mercedes-Benz 2003 року випуску (коштує близько 500 тис. грн).

Також журналісти у червні 2021 року виявили, що Тищенко користується приватним будинком, який він не декларував.

Депутат від «За майбутнє» Олександр Герега / Фото «Liga.net»

Депутат від «За майбутнє» Олександр Герега – утримався від голосування за правку. У січні 2020 року «Слідство. Інфо» виявило, що Герега придбав дві вілли в Іспанії, які він не декларував. Також журналісти дізналися, що нардеп веде бізнес у тимчасово окупованому Криму, про що було не зазначено в його декларації.

Герега, схоже, відкрито не поважає декларування. НАЗК викликало нардепа для «надання пояснення ситуації з використанням свого мандата в інтересах власної компанії», але Герега не приходив до НАЗК. 

Депутат з «Платформи за життя та мир» Сергій Льовочкін / Фото «УНІАН»

Депутат з «Платформи за життя та мир» Сергій Льовочкін – був присутнім, але не голосував. Свого часу нардеп придбав розкішну віллу на Лазуровому узбережжі Франції. Про це дізналися активісти і, звичайно, не з декларації Льовочкіна, а під час власного розслідування. 

Також Льовочкін обіцяв задекларувати, що він купив 20% телеканалу «Інтер», але так цього і не зробив.

Депутат від «Довіри» Геннадій Вацак

Депутат від «Довіри» Геннадій Вацак – утримався. Він протягом 2017-2018 року купив 5 автомобілів, але не вніс цього в декларацію. Аби купити ці авто впродовж року, Вацаку требу було б заробити мінімум 3,5 млн грн.

Тим часом з’явилась петиція з вимогою накласти вето на законопроєкт про відновлення декларування та повернути його до парламенту з вимогою негайно відкрити реєстр майнових декларацій чиновників.

«Він (законопроєкт. – ред.) нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про “воєнні” статки чиновників – він не виконав. Лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік.

А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни. Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту», – написано у тексті петиції.

Читайте також: Депутатка від ОПЗЖ Юлія Льовочкіна «забула» задекларувати три офшори, якими співволоділа із партнером Дмитра Фірташа