Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарну справу щодо судді Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко. «Слідство.Інфо» розповідало, що ця суддя могла підробити рішення, щоб харківська бізнесвумен не заплатила 7,5 млн грн податків. Судді може загрожувати звільнення. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

У лютому 2024 року Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) відкрила дисциплінарну справу щодо судді Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко.

Будь-хто може поскаржитися на суддю, якщо вона порушила закон, що регулює діяльність суддів. Цю скаргу мають розглянути у ВРП та вирішити, чи заявлена інформація реально містить факти порушень, і й після цього відкривати дисциплінарну скаргу щодо судді. Від важкості скоєного судді може загрожувати покарання щонайменше у вигляді попередження, а щонайбільше — звільнення.

На Олену Заічко поскаржилась юристка фундації DEJURE Єлизавета Караченцева. Підставою для скарги на суддю став матеріал «Слідства.Інфо» «Диск можемо зіпсувати»: аудіозаписи свідчать, що суддя з Харкова підробила рішення суду на користь бізнесменки». 

Олена Заічко, суддя Харківського окружного адміністративного суду

У цьому матеріалі йдеться про телефонну розмову між суддею Заічко та жінкою, на ім’я Лєна, яка згідно з записом, є її колегою. На записах, які журналісти отримали у власне розпорядження, чути, що жінки обговорюють можливість зіпсувати диск, який міститься у матеріалах справи, та шукають способи зміни «заветованого» судового рішення на протилежне.

Зрозуміти, про яку заветовану справу говорили жінки, допоміг судовий реєстр. Журналісти знайшли у ньому цікаву ухвалу — про виправлення описки за підписом Заічко О.В. Цей документ датований 14 серпня 2020 року, тобто наступним днем після розмови. Ухвалою суддя Заічко змінила початкове рішення суду від 13 серпня 2020 року: замість «відмовити», як було спочатку, — задовольнила позов. 

Досліджені «Слідством.Інфо» документи та прослухані аудіозаписи говорять про те, що спочатку суддя Заічко не задовольнила позов харківській підприємиці, а потім зрозуміла, що зробила щось не те і швидко переробила рішення, яким, по суті, списала їй борг у майже 7,5 мільйонів гривень.

Юристка з DEJURE вважає, що опубліковані журналістами матеріали свідчать про порушення суддею процесуального законодавства щодо порядку фіксування судового засідання технічними засобами.

Читайте також: Матір судді з Одеси подарувала доньці 2,5 млн грн на квартиру у Туреччині. Серед засновників її компаній у YouControl вказані росіяни