Посольське авто, gps-трекери на орендованій машині, українські розвідники, магазин фірмового молдовського вина та мовчання Зеленського. Розповідаємо як це все пов’язане з викраденням екссудді Миколи Чауса.

Миколу Чауса викрали на початку квітня. З того часу про його місце перебування нічого невідомо. Натомість з’являються все нові й нові деталі цієї спецоперації, а непрофесіоналізм викрадачів і кількість слідів, які вони після себе залишили, вражають.

Проте найбільш дивною у цій всій ситуації виглядає реакція української сторони на розслідування молдовських правоохоронців.

Справа у тому, що викрадення судді Чауса дуже сильно вдарило по репутації молдовської президентки Маї Санду — опозиція звинуватила у причетності до викрадення екссудді.

Щоб знизити рівень політичної напруги, молдовський парламент створив спецкомісію для розслідування цієї справи. І молдовські правоохоронці вже мають суттєві успіхи у цьому питанні.

Вони, зокрема, встановили, що до викрадення екссудді можуть бути причетні понад десяток українців, а вивезли Чауса з країни, ймовірно, на автівці Посольства України в Молдові, за кермом якої був співробітник цього ж посольства.

Також молдовські правоохоронці відтворили повний маршрут пересування одного з ймовірних викрадачів, який пов’язаний з українською розвідкою. Він пересувався по місту на орендованій машині, на яку було встановлено gps-трекер.

Про нові деталі у справі викрадення судді Чауса, непрофесіоналізм викрадачів і мовчання Зеленського розповідає журналістка Євгенія Моторевська у матеріалі «Таємниці Слідства»