Останні опитування громадської думки засвідчили, що Харків залишається одним з головних форпостів уламків старої влади. Питання лише в тому, який з цих перефарбованих уламків правитиме бал у першій столиці України і про що він домовився з центральною владою. Та, схоже, в останній момент Київ відмовився від підтримки одного ставленика і вирішив розкласти свої яйця в різні кошики.

HARKIV_screen 3У Харкові особливо помітна присутність партії «Відродження». Її кандидат на посаду мера – політичний довгожитель і хамелеон, а за сумісництвом ще й чинний міський голова Геннадій Кернес. Він обіцяє мир і процвітання. Харків’ян переконують – без Геннадія Адольфовича вони неможливі.

– Я пойду на выборы по-любому. То, что мне хотят запретить идти на выборы по таким надуманным сфальсифицированным уголовным делам, то я хочу вам сказать одно. Вы должны понимать, что я такой же грешник, как и вы.

HARKIV_screen 2Візити Кернеса на Банкову в Адміністрацію Президента дали свій результат. У Харкові чи не кожен собака знає – колишній помаранчевий і біло-блакитний проросійський активіст уклав з центром мирову угоду. Київ здав Харків Кернесу в обмін на лояльність і спокій у ключовому регіоні.

– Какова цель вашего визита?

-Цель моего визита? Я считаю необходимым сотрудничать.

Реклама кернесівського «Відродження» є всюди – на будівлях, на транспорті. До справи підходять масштабно і з розмахом. І, за звичкою, з застосуванням адмінресурсу.

HARKIV_screen 4Напередодні виборів різко активізувалися роботи з благоустрою прибудинкових територій. Бюджетники масово й добровільно виходять на суботники – чомусь з рекламою «Відродження» і її кандидатів.

ІГОР ТЕРЕХОВ, заступник харківського міського голови

– По инициативе Харьковского городского головы Геннадия Адольфовича Кернеса, по инициативе партии «Видродження» проводится субботник. Все департаменты, так, выходят, мы распределяем полностью, кто, что делает. Значит, все коммунальные предприятия подключаются.

HARKIV_screen 5Цікаво, що масові порушення при розміщенні політичної реклами партією «Відродження» залишилися немовби непоміченими її найближчим конкурентом – Блоком Петра Порошенка «Солідарність». До суду наразі ніхто не звернувся. Олександр Довтян з Блоку Петра Порошенка керує чиїмось партійним штабом  майже на кожних виборах. І завжди посідає почесне друге або й третє місце.

Особливістю харківських виборів була відмова місцевої виборчої комісії реєструвати кандидатів від рейтингового «Опозиційного блоку» – на основі висновків обласного управління юстиції. Це рішення остаточно знімало питання конкуренції. Геннадій Кернес міг спати спокійно. Хвилювався його колишній соратник Михайло Добкін.

HARKIV_screen 6МИХАЙЛО ДОБКІН, народний депутат України:

– Мы хотим, чтобы по закону встретились с народными депутатами и объяснили, по каким основаниям не регистрируется в Харьковской области более трех месяцев региональное представительство Оппозиционного блока.

Облюст каже, що не реєстрували, бо документи були з порушеннями. Та Добкін і сам це визнає.

– Даже если мы теоретически где-то допустили ошибку, подскажите, скажите, какой документ принести, какую подпись поставить, какие дополнительные мероприятия провести. Этого ничего не делается.

Могутня партійна організація Опоблоку на Харківщині налічує аж 10 членів. Щоб спрогнозувати її результат на виборах, не треба бути видатним аналітиком. Якщо ж біло-блакитних не допускають до виборів – можна кричати про злочинну владу. І не відбирати частину голосів «Відродження» Кернеса.

В останній момент влада волання Опоблоку почула. Устами Голови Центральної виборчої комісії оголошено – Опозиційний блок до виборів все ж таки треба допустити.

– Жодних підстав на сьогодні говорити про дострокове припинення повноважень складу харківської обласної виборчої комісії не існує. Якщо ця комісія не виконає постанову Центральної виборчої комісії, не вирішить питання реєстрації кандидатів у депутати Харківської обласної ради, включених до виборчого списку партії «Опозиційний блок», тоді¸ можливо, ці підстави з’являться.

А от заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера заявив, що підстави для недопуску Опоблоку до виборів були цілком законними. Та це вже байдуже.

HARKIV_screen 7Солодка парочка – Кернес і Добкін – так і залишилися головними політичними гравцями Слобожанщини. Тільки тепер, за задумом Києва, вони ще й нібито конкуренти на тлі слабкої кампанії президентського блоку. З трьох яєць тільки одне виявиться золотим. Яке? Побачимо після виборів.

СЕРГІЙ ЄРМАКОВ, Слідство.Інфо