Регулярно раз на кілька місяців у медіа з’являються новини про чергового українського суддю, якого спіймали на керуванні автомобілем напідпитку. «Слуги Феміди» можуть виїжджати на зустрічну смугу, врізатись у вантажівку та навіть заснути перед світлофором. Бували й випадки трагічних ДТП, коли судді під впливом алкоголю збивали людей насмерть.

Попри це, випадків, коли суддів притягували до відповідальності, майже немає. Зокрема, часто при розгляді справи порушники можуть ігнорувати судові засідання — аж доки не закінчиться тримісячний термін, у який можливо притягнути до відповідальності за адміністративне правопорушення. Кримінальні провадження, в яких фігурують судді, також можуть розглядатися роками.

Поведінку суддів, крім загального законодавства, регулює Кодекс професійної етики судді. Відповідно до нього, наприклад, «суддя повинен бути прикладом законослухняності, неухильно додержувати присяги й завжди поводитися так, щоб зміцнювати віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду». За порушення кодексу Вища рада правосуддя — орган суддівського самоврядування — може карати й навіть звільняти суддів. Однак випадків таких рішень ВРП теж майже немає.

«Слідство.Інфо» вирішило розповісти про випадки, коли українських суддів затримували за керуванням авто напідпитку та дізнатися, чи було їх за ці правопорушення покарано.

Розбиті автівки й перешкоджання роботі поліцейських

Грудневого вечора 2019 року суддя Шостого апеляційного адмінсуду Костянтин Бабенко порушив дорожні правила під час руху на повороті. На вимогу патрульних суддя не зупинився, потім намагався втекти від них. А коли його спіймали — виявилось, що він нетверезий. У протоколі затримання також вказано, що машина Бабенка ледь не вдарила автівку поліцейських.

Зупинити Бабенка вдалося аж під будинком, де він живе. Суддя намагався відштовхнути правоохоронців, стверджував, що його треба «відпустити додому» й наполягав, що затримувати його патрульні не мають права. Як аргумент Бабенко запевняв, що він суддя й має недоторканність. На прохання патрульних посвідчити свою особу чоловік відреагував досить бурхливо: «Та хоч я вб’ю когось зараз, не маєте права! Потім встановлюйте!».

Проходити тест на рівень алкоголю в крові суддя відмовився. У розпорядженні нашої агенції з’явилися відеозаписи спілкування Костянтина Бабенка з патрульними — їх можна переглянути у блозі «Таємниці Слідства».

У січні поточного року суддя Печерського райсуду Києва Світлана Смик постановила закрити провадження щодо свого колеги: їй забракло доказів того, що за кермом був саме він. Цікаво, що 16 січня, коли відбулося засідання, один із помічників судді Смик повідомив журналістці «Слідства.Інфо», що суд перенесуть через неявку Бабенка. Правоохоронців на суді також не було. Вища рада правосуддя ж розглядає дисциплінарну справу щодо Бабенка вже майже пів року. На останньому засіданні вони допитали одного з патрульних, який спілкувався з Бабенком у вечір аварії.

У січні 2018 року на виїзді з Києва суддя Києво-Святошинського суду Київської області Дмитро Усатов виїхав на зустрічну смугу й зіштовхнувся з іншим автомобілем. Водія другої автівки госпіталізували з травмами. Правоохоронці, які прибули на місце ДТП, з’ясували, що в крові судді було півтора проміле алкоголю — це в понад сім разів перевищує норму.

Столичне управління патрульної поліції через суд намагалося притягнути суддю до адміністративної відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Однак через те, що в протоколі було неправильно вказано дату ДТП, колеги Усатова взимку повернули матеріали на доопрацювання правоохоронцям. А потім суд закрив справу: на момент її розгляду вже збіг термін, протягом якого можна притягнути людину до адміністративної відповідальності.

Фото з сайту mariupol.tv

Піймали на керуванні автомобілем у нетверезому стані й суддю Іллічівського райсуду Маріуполя Наталію Литвиненко. О 6 ранку 8 травня 2016 року суддю помітили за кермом у нетверезому стані. Попри стійкий запах алкоголю та мляве мовлення, пройти тест на рівень алкоголю в крові суддя відмовилася.

Також в автівці був чоловік судді — лікар центру судово-медичної експертизи. Він, як і сама Литвиненко, всіляко перешкоджали правоохоронцям складати адмінпротокол: зухвало поводилися, нецензурно висловлювались на адресу партульних. Щодо поведінки її чоловіка поліцейські навіть склали окремий протокол — за статтею «злісна непокора вимозі поліцейського».

Однак до відповідальності жодного з них так і не притягнули. Справу щодо керування суддею автомобілем напідпитку закрили через завершення строків притягнення до відповідальності. У ході розгляду справи жінка неодноразово не з’являлася на судове засідання. Щодо її чоловіка, то тут судді вирішили повернути матеріали поліцейським, оскільки їх нібито було неналежно оформлено. Зокрема, зазначили, що правопорушення чоловіка судді було виписано «нечітко».

Фото з sylapravdy.com

У лютому 2019 року суддя Турійського райсуду Волинської області Роман Тітівалов після святкування свого дня народження дорогою додому виїхав на зустрічну смугу та врізався у вантажівку. Та від сильного удару злетіла на узбіччя та знесла автобусну зупинку. На момент ДТП на зупинці нікого не було й постраждав лише сам Тітівалов, який пошкодив руку. Відтак його доставили до місцевої лікарні, де в чоловіка взяли кров, щоб провести її аналіз на рівень вмісту алкоголю.

За розслідування обставин цієї ДТП взялося львівське відділення Державного бюро розслідувань. Слідчі ДБР, зокрема, встановили, що у крові Романа Тітівалова після аварії було 2,6 проміле етилового спирту — більш ніж у 13 разів вище за норму. Тітівалов, у свою чергу, поскаржився на слідчого, який відмовився надати йому статус потерпілого у кримінальному провадженні.

В січні цього року кримінальне провадження щодо судді Тітівалова ДБР закрило. А матеріали про керування автомобілем у нетверезому стані передали до Ковельського міськрайонного суду Волинської області.

Зрештою, адміністративне провадження також закрили. Підставою назвали «відсутність складу правопорушення». Зокрема, Тітівалов зазначав, що кров у нього взяли з порушеннями — адже відібрали в нього 10 мілілітрів крові, а на експертизу нібито доставили 14. Також, за його словами, кров транспортували без дотримання температурного режиму.

Однак у Держбюро розслідувань нещодавно вирішили поновити кримінальне провадження щодо цього ДТП. Як повідомляє «Сила правди», після ознайомлення з актом Вищої ради правосуддя заступник прокурора Волинської області Олександр Шамринський вирішив скасувати постанову про закриття справи й звернувся до суду з клопотанням про продовження слідства.

Дихання в склянку й подальші звільнення

Олександр Бойко – ліворуч. Фото з zib.com.ua

У травні 2017 року суддю Голосіївського райсуду Києва Олександра Бойка поліцейські оштрафували за керування автомобілем напідпитку. Чоловік на той момент знаходився в Чернігові. Згодом Апеляційний суд Чернігівської області оштрафував його на 10,2 тисяч гривень штрафу та заборонив керувати автівкою на один рік.

Сам Бойко не визнав, що керував напідпитку. Мовляв, єдиним доказом був протокол, який склали «неправильно». За словами судді, правоохоронці невірно вказали час складання протоколу й місце проживання Бойка, через що він не отримав повістку в суд. Також, як каже Бойко, судово-медичну експертизу було проведено з порушеннями.

«Я дихнув у склянку, з якої понюхав лікар. Я наполягав на тому, щоб провести повне дослідження того, чи дійсно перебуваю у стані алкогольного сп’яніння. Потім здав аналіз сечі. Лікар при мені сказав, що цей аналіз йому не треба й вилив його», — розповідав Олександр Бойко.

У Вищій раді правосуддя за таке порушення збиралися спочатку звільнили суддю, однак згодом вирішили на пів року відсторонити його від виконання обов’язків. Також Бойка направили до Національної школи суддів України для підвищення кваліфікації з суддівської етики.

Фото з antikor.com.ua

У березні 2019 року на одній із київських АЗС патрульні поліцейські зупинили суддю Верховного Суду Валентина Сердюка із ознаками алкогольного сп’яніння. Його хода була нестійкою, обличчя почервоніле, з рота пахло алкоголем. За словами Сердюка, того вечора він не був за кермом, а на заправку його нібито підвіз знайомий, який потім пішов на метро. Сам суддя, за його словами, пішов у магазин на заправці, купив там омивач скла – а коли клав його в автівку, до нього чомусь підійшли патрульні. Сердюк нібито намагався їм пояснити, що не сідатиме за кермо, а залишить машину на АЗС. Цим же суддя мотивував відмову пройти тест на рівень алкоголю в крові.

Однак те, що того вечора суддя був за кермом, підтвердили свідки, які й викликали поліцейських. Іще вони зазначили, що суддя Верховного Суду буквально випав із водійського сидіння машини. І тому вирішили викликати поліцейських і заблокувати виїзд Toyota Сердюка до їхнього приїзду.

Під час судового засідання працівники поліції розповіли, як Сердюк, побачивши їх, почав тікати через клумбу, а тоді запевняти, що ця автівка — не його. Лише згодом чоловік визнав, що володіє цим автомобілем – але наполягав, що він ним не керував.

Суддя Дарницького суду не побачила достатньо переконливих доказів невинуватості свого колеги й наклала на Валентина Сердюка штраф у розмірі понад 10 тисяч гривень, а також на один рік позбавила права керувати транспортними засобами.

Цьогоріч у травні Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя рекомендувала звільнити Валентина Сердюка. Наразі його лише відсторонили від роботи, а рішення, чи звільняти суддю, ВРП має ухвалити у повному складі. Якщо рішення буде позитивним, Сердюк стане першим суддею нового Верховного Суду, який звільнять за дисциплінарний проступок.

Скріншот із відео YouTube-каналу Zaxid.Net

А от для судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Юрія Андрейківа керування автівкою напідпитку закінчилось втратою посади у 2017 році. Причиною стало те, що він вказав у своїй декларації доброчесності відсутність «вчинків, що можуть мати наслідком притягнення його до відповідальності». Однак наприкінці 2016 року чоловіка затримали нетверезим за кермом автомобіля. Андрейків буквально заснув після того, як зупинив власний автомобіль перед світлофором. Патрульні зафіксували сильний алкогольний запах від судді, але проходити тест на алкоголь Андрейків відмовився.

На засіданні Вищої ради правосуддя суддя намагався пояснити, що не вживав алкоголь, а, маючи цукровий діабет, приймав лікарський засіб «Діабетон». Зазначимо, що керувати автомобілем під дією такого препарату також заборонено, адже «Діабетон» належить до препаратів, які знижують гостроту реакції.

Однак до відповідальності Андрейківа суд не притягнув. Шестеро його колег по Стрийському суду відмовились розглядати цю справу, передаючи її один одному. Поки це тривало, закінчився відведений законом тримісячний термін, протягом якого можуть розглядатись такі справи. Окрім цього, суддя Миколаївського райсуду Львівської області Ігор Карбовнік у своїй постанові зазначив, що «в події відсутній склад адміністративного правопорушення».

«Оскільки протокол про адміністративне правопорушення складено на особу, яка на час його складання транспортним засобом взагалі не керувала, отже, відсутній суб’єкт і суб’єктивна сторона правопорушення. Відсутність події адміністративного правопорушення означає відсутність складу правопорушення в цілому», — ідеться в постанові.

Смертельні ДТП за участі суддів

Увечері 27 грудня 2017 року суддя Васильківського райсуду Київської області Сергій Корнієнко скоїв смертельну ДТП на вулиці Васильківській у Києві. На своєму автомобілі Land Rover Freelander суддя наїхав на чоловіка на пішохідному переході. Від отриманих травм постраждалий помер на місці.

Однак після цієї події Корнієнка не лише не відсторонили — він продовжував перебувати на посаді голови суду. Також чоловік, будучи під слідством, продовжував розглядати справи щодо порушень правил дорожнього руху. У березні 2018-го місцеві активісти навіть виходили на мітинг під столичну прокуратуру: за їхньою інформацією, тоді справу намагалися «зам’яти».

У вересні 2018-го кримінальне провадження таки закрили. Підстава — «відсутність складу злочину». Мовляв, аналізи на рівень алкоголю в крові у Корнієнка взяли аж через шість годин після дорожньо-транспортної пригоди. І хоч і тоді результати показали завищений у кілька разів рівень алкоголю в крові, довести вину судді правоохоронці не змогли.

Після ДТП активісти подали на Сергія Корнієнка скаргу. В ній вони, зокрема, зазначили, що за результатами аналізів рівень алкоголю в крові судді перевищував допустиму норму в 10 разів — 1,8 проміле алкоголю, при нормі 0,2. Відтак, у травні цього року Вища рада правосуддя ухвалила звільнити суддю Корнієнка. Тепер він намагається оскаржити це рішення: його позов розглядає Касаційний адміністративний суд.

Фото з zhitomir-online.com

Учасник іншого смертельного ДТП — суддя Олевського райсуду Житомирської області Віктор Волощук — звільнення уникнув. У 2015 році він виїхав на зустрічну смугу й збив 21-річного мотоцикліста. Від отриманих травм хлопець помер того ж дня. А суддя після приїзду правоохоронців відмовився проходити тест на рівень алкоголю в крові, хоча, за словами свідків, був напідпитку. Невдовзі Волощук зник із місця події. Мешканці села, в якому це сталося, протягом майже доби перекривали дорогу з вимогою знайти суддю та провести чесне розслідування.

На початку поточного року Рокитнянський райсуд на Київщині визнав суддю винним у дорожньо транспортній пригоді, вирок йому — чотири з половиною роки за ґратами з позбавленням права керувати транспортними засобами на два роки. Однак від відбування покарання Волощука звільнили. Підставою для цього стала норма закону, що передбачає амністію для ліквідаторів та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також Віктора Волощука на певний час відсторонили від посади, але невдовзі він знову вдягнув мантію та продовжив вершити правосуддя. За повідомленнями місцевих медіа, перебуваючи на посаді у 2018 році, він виправдав водія, якого правоохоронці так само зупиняли, коли той керував автівкою напідпитку.

У січні 2020-го Віктор Волощук пішов у відставку. Тепер він матиме довічну суддівську пенсію.