Марія Горбань, Слідство.Інфо

Вища рада правосуддя відсторонила на півроку суддю Голосіївського райсуду Києва Олександра Бойка. У травні 2017 року поліцейські оштрафували його за керування автомобілем напідпитку.

Таке рішення ухвалила Вища рада правосуддя на засіданні 27 грудня, повідомляє Слідство.Інфо.

Поліцейські затримали Бойка у травні 2017 року в Чернігові. Апеляційний суд Чернігівської області оштрафував його на 10,2 тисяч штрафу та на рік заборонив керувати автомобілем. Потім член Громадської ради доброчесності Роман Маселко подав скаргу на суддю Бойка до Вищої ради правосуддя єдиного органу, який може звільняти суддів.

Спершу суддю збиралися притягнути до відповідальності й звільнити, але члени Вищої ради правосуддя вирішили відсторонити Олександра Бойка від здійснення правосуддя на півроку. Також його направили до Національної школи суддів України для підвищення кваліфікації з суддівської етики.

Сам Бойко не визнає, що керував напідпитку. Мовляв, єдиним доказом був протокол, який склали «неправильно». За словами судді, правоохоронці неправильно вказали час складання протоколу і місце його проживання, у звязку з чим він не отримав повістку в суд. Також, як каже Бойко, судово-медичну експертизу провели з порушеннями.

«Я дихнув в склянку, з якої понюхав лікар. Я наполягав на тому, щоб провести повне дослідження, чи я дійсно перебуваю в стані алкогольного сп’яніння. Потім здав аналіз сечі, а при мені лікар сказав, що цього аналізу йому не треба і вилив його», сказав Олександр Бойко.

Олександр Бойко з 2005 року працював у Козелецькому суді Чернігівської області, а в  2010-му Верховна Рада призначила його суддею Голосіївського райсуду Києва безстроково, де він працює і досі.

Із 2009 року суддя користується службовою квартирою, хоча його дружина у 2015 році придбала дві квартири у столичній новобудові. Як повідомляють у PROSUD, один квадратний метр у цьому будинку коштує близько 877 доларів, хоча в декларації Бойко вказав, що подружжя придбало дві квартири лише за 300 тисяч гривень. Ще дві квартири у цій новобудові має і матір Тетяни Сергіївни Луговська Ганна Михайлівна. Також подружжя задекларувало ще дві квартири в Козельці, що на Чернігівщині.