Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого підозрюють у замовленні злочину проти Катерини Гандзюк, зменшили заставу з двох з половиною мільйонів гривень до понад одного мільйона. 

Як повідомляє журналіст “Слідства.Інфо”, таке рішення ухвалив Шевченківський районний суд Києва 25 листопада.

Таким чином, суд частково задовольнив клопотання захисників Владислава Мангера. Адвокати голови Херсонської облради просили знизити суму застави до 148-ми тисяч гривень. Свою позицію вони обґрунтовували тим, що на момент, коли Мангеру обирали заставу, його підозрювали в замовленні вбивства активістки Гандзюк (ч. 2 ст. 115). 

Судове засідання щодо розгляду зменшення застави Владиславу Мангеру, підозрюваному в злочині проти Катерини Гандзюк/ФОТО Слідство.Інфо

Тоді йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести майже 2,5 мільйона гривень застави. Їхній підзахисний вніс заставу у лютому цього року. Проте у квітні Мангеру “пом’якшили” підозру, і з того часу йому інкримінують замовлення нанесення тяжких тілесних, а не вбивства (ч. 2 ст. 121 ККУ).

“Оскільки змінилася тяжкість злочину, у якому підозрюється Мангер, то, відповідно, змінюється і граничний розмір застави”, – зазначив в своєму клопотанні адвокат Дмитро Ільченко і попросив зменшити заставу в майже 17 разів. 

Представники генеральної прокуратури заперечували проти такого рішення. Суд призначив нову заставу, яка тепер складає один мільйон і 150 тисяч гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Гандзюк: Системне вбивство

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що Генпрокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Катерину Гандзюк — Владислава Мангера та Олексія Левіна. Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що Олексій Левін перебуває в розшуку.

За версією офіційного слідства, Мангер разом з Левіним замовили нанесення тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, що спричинило її смерть. Наразі вони є головними підозрюваними в злочині проти херсонської активістки.

Нагадаємо, що підозру в організації вбивства голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили в лютому цього року. Олексій Левін, який нині перебуває в розшуку, отримав статус підозрюваного раніше, наприкінці минулого року. Утім, у квітні 2019-го Генпрокуратура змінила статтю. Їм висунули підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк. 

Основним мотивом офіційне слідство називає публічну позицію Гандзюк щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала Слідству.Інфо у своєму останньому інтерв’ю.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Нещодавно суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

Щодо інших фігурантів цієї справи, відомо, що 17 квітня прокуратура “пом’якшила” підозру Ігореві Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили в замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). У травні Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт. Під час роботи над фільмом-розслідуванням “Гандзюк: системне вбивство” журналісти виявили, що він зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку й в інші важливі для розслідування дати. 

Крім того, Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що ексзаступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

У розпорядженні Слідства.Інфо також є відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив “якось покарати” Катерину Гандзюк.

Водночас журналісти з’ясували, що колишній очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв міг впливати на офіційне розслідування. Ідеться, зокрема, про його ймовірну зустріч із тодішнім керівником СБУ Василем Грицаком. 

Прізвища Мангер, Гордєєв і Рищук є серед тих, кого близьке оточення Гандзюк й рух активістів називають замовниками злочину проти неї.