Храм святителя Михаїла Української православної церкви Московського патріархату при Олександрівській лікарні Києва, яка є опорним медзакладом у боротьбі з коронавірусом, продовжує працювати під час карантину. Церква відкрита для відвідувачів, проте, як переконує настоятель, служби тепер проходять без вірян. Хоча ще наприкінці березня журналісти зафільмували, як під час одного з обрядів, що відбувався на подвір’ї, священик використовував для помазання один пензель на кілька десятків парафіян. 

Настоятель храму пише вірші про коронавірус та карантин, в одному з яких називає ці події «тріумфом всесвітнього обману».

«Слідство.Інфо» вирішило дослідили статки настоятеля храму протоієрея Романа Барановського та членів його родини. 

Настоятель храму отець Роман живе в будинку в 30 кілометрах від Києва — він володіє там більш як гектаром землі з невеличким власним лісом. Будинок священика серед інших маєтків вирізняє великий церковний купол на даху. Чоловік має також дві квартири в Києві та Ірпені Київської області. Їздить він на позашляховику Toyota Sequoia 2012 року — це найбільш габаритна модель від японського виробника. Машина вирізняється високим рівнем комфорту та безпеки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІД AUDI ТА MERCEDES НЕ ЗАРІКАЙСЯ. ТОП АВТІВОК СВЯЩЕННИКІВ РПЦ В УКРАЇНІ

Будинок священика Романа Барановського/ФОТО Слідство.Інфо

У власності отця Романа Барановського цей автомобіль з 2014 року. Як він пояснив журналістам «Слідства.Інфо», комфортна машина є необхідністю, адже він багато їздить по області у церковних справах. Стверджує, що автомобіль отримав у подарунок від одного з парафіян, а «дарованому коню в зуби не заглядають». Проте ім’я благодійника не назвав. 

Отець Роман також пояснив, що храм святителя Михаїла, настоятелем якого він є, раніше часто відвідували перші особи держави, зокрема, експрезидент  Віктор Янукович, колишні міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Тому, мовляв, на нього «звертали увагу».

Також «Слідство.Інфо» поцікавилося творчістю священика, яка присвячена пандемії коронавірусу.  Ідеться, зокрема, про його вірші у соціальній мережі Facebook. Ось приклад деяких з них: «Ганебним і жорстоким чином нас всіх карають карантином, волає з блудного екрану тріумф всесвітнього обману». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФІРМА НАСТОЯТЕЛЯ ІЛЛІНСЬКОГО ХРАМУ РПЦ В УКРАЇНІ ФІГУРУЄ У СПРАВІ ПРО ВИКРАДЕННЯ І ВБИВСТВО МАЙДАНІВЦІВ

Отець Роман пояснив, що це є метафори, і слова не варто розуміти  буквально. «Всі поетичні образи — вони дуже глибокі», — додав він. А після розмови з журналістами видалив майже всі дописи про карантин та коронавірус. 

Творчість Романа Барановського/ЗОБРАЖЕННЯ зі сторінки священика у Facebook

Рідний брат отця Романа — Ігор Барановський — співзасновник благодійного товариства, яке зареєстроване в приміщенні храму. Зараз, як повідомив настоятель, організація також долучилася до боротьби з коронавірусом. Зокрема, роздає нужденним медичні засоби захисту та продукти харчування. 

Журналісти з’ясували, що у 2018-2019 роках Ігор Барановський придбав понад пів гектара землі на узбережжі Чорного моря в Білгород-Дністровському районі Одещини. Чоловік повідомив, що вартість землі було зовсім невисокою – чотири тисячі гривень за сотку, адже це землі сільськогосподарського призначення. Він нібито мав відкладені кошти і придбав землю. Проте виставлені на продаж сусідні ділянки в тому ж селі зараз сягають ціни 27 тисяч гривень за сотку. Таким чином сумарна вартість землі, яка є у власності Барановського, складає не менш як 1,5 мільйона гривень.

Крім того, у 2014 році брат настоятеля придбав квартиру в новобудові Києва на понад 90 квадратних метрів. Однак він стверджує, що отримав знижку як учасник бойових дій в Югославії. Також у власності співзасновника благодійного товариства будинок на майже 300 квадратів у селі Гатному, що розташоване на виїзді зі столиці. 

«Слідство.Інфо» спитало Ігоря Барановського про його доходи. Він пояснив, що «має невелику зарплату у благодійному товаристві» та ще допомагає знайомим з торгівлею на ринку в Чернівцях, де брати Барановські народилися та навчалися. «Це така базарно-підприємницька діяльність», — додав він.