Восени 2016 року заступники Генпрокурора Євген Єнін та Анжела Стрижевська приїжджали на неформальну зустріч до міністра-втікача Едуарда Ставицького в Ізраїль. Про це свідчать відео- та аудіозаписи, отримані Слідством.Інфо від власних джерел. Під час зустрічі правоохоронці та підозрюваний обговорювали деталі кримінальної справи проти Ставицього та намагалися досягти домовленості щодо зміни статті, за якою порушене кримінальне провадження.

Серед арештованих статків колишнього місністра енергетики Ставицького – діамнати, коштовні годинники, злитки золота, розкішні маєтки та квартири. Все це може опинитися у власності держави, проте, схоже, це рішення залежатиме від результатів таємної зустрічі, про які журналістам наразі достеменно невідомо.

Зустріч Ставицького та двох заступників Генпрокурора відбулася у листопаді 2016 року в одному з готелів Тель-Авіва та тривала близько години. Міністра часів Януковича Едуарда Ставицького супроводжував рабин Олександр Левін, відомий у київській єврейській спільноті та українські адвокати Ігор Бойко та Інна Рафальська, а також ізраїльський адвокат на ім’я Євгеній.

Про те, що зустріч неофіційна, у розмові зазначив адвокат Ставицького Євгеній: “Я хочу сказать, как израильский адвокат, что у нас на данную секунду беседа неофициальная… Пока мы не определимся с терминами, с правовым полем и так далее и тому подобное”.

У такому складі відбулася зустріч представників Генпрокуратури із екс-міністром Едуардом Ставицьким

Згодом Анжела Стрижевська запевнила, що Генпрокурор Юрій Луценко уповноважив їх на цю зустріч, а тому вони мають достатньо повноважень говорити із Ставицьким “про багато речей”.

Під час зустрічі Євген Єнін повідомив, що справа щодо відчуження Межигір’я, у якій Ставицький є підозрюваним, вже готова до передачі до суду і тому, за його словами, “ця зустріч давно назріла”. Заступники Генпрокурора переповіли деталі справи та почали обговорювати можливість зміни статті у справі.

Колишній міністр Ставицький, якого звинувачують у заволодінні державним майном за змовою з групою осіб ( стаття 191 частина 5 ККУ), намагався вмовити прокурорів змінити статтю. Анжела Стрижевська на це відповіла, що “інші перекваліфікації не кращі”. Зокрема, вона підкреслила, що інші статті можуть передбачати спецконфіскацію – конфіскація майна не лише фігуранта, але й його родичів та близьких. Тому радила Ставицькому не змінювати статтю.

Анжела Стрижевська запевнила учасників зустрічі, що команда Луценка “зараз вся перед вами”.  “Поэтому, насколько возможно будет вот это все сделать, – мы это все сделаем”, – зазначила Стрижевська. Вона також зауважила, що справа Ставицького непроста, оскільки до неї прикута увага громадськості.

Далі аудіо обривається. Журналістам Слідства.Інфо достеменно невідомо, чи вдалося сторонам дійти домовленості.

Можливо, зустріч у Ізраїлі була спробою прокуратури схилити Едуарда Ставицького до угоди зі слідством. Однак така угода укладається лише за офіційною процедурою та у спеціально визначених місцях. Крім того, угода зі слідством передбачає викривальні свідчення підозрюваного. Натомість заступники Генпрокурора  протягом години обговорювали, як Генпрокуратура може допомогти Ставицькому, але що отримає з цього офіційне слідство – невідомо.

Слідство.Інфо запитало Євгена Єніна та Анжелу Стрижевську про зустріч зі Ставицьким у Ізраїлі. Єнін сказав, що не мав неформальних зустрічей зі Ставицьким, а щодо формальних відповідати відмовився. Анжела Стрижевська не захотіла говорити на цю тему та поклала слухавку. Сконтактувати з Едуардом Ставицьким не вдалося.

Автентичність аудіозапису та відсутність будь-якого втручання у файл підтвердила цифрова експертиза, яку провели журналісти Слідства.Інфо. Однак, хто і для чого вів отриманий запис, з’ясувати не вийшло.

Справа проти Едуарда Ставицького щодо відчуження Межигір’я була порушена у 2014 році. У травні 2018 року справу передали до суду.

Переглянути фільм “Генеральна домовленість” можна тут.