Україна віддала на обмін з так званими “ДНР” та “ЛНР” щонайменше 15 людей, обвинувачених або засуджених за жорстокі побутові вбивства та інші тяжкі злочини. У деяких випадках їхній зв’язок із тероризмом чи сепаратизмом не простежується взагалі.

Про це йдеться у матеріалі “Слідства.Інфо” “Великий обмін: в ОРДЛО поїхали грабіжники, торговці наркотиками та засуджені за жорстокі побутові вбивства”.

Зокрема, серед тих, кого Україна віддала в грудні минулого року, є мешканець Маріуполя Сергій Шилін. За версією слідства, у 2015 році чоловік зарубав сокирою дільничного інспектора міліції. Конфлікт почався з того, що Шилін регулярно вимагав гроші у колишньої дружини та погрожував їй фізичною розправою. Після того, як жінка написала заяву до правоохоронних органів, дільничний прийшов розпитати Шиліна про обставини сварок. У відповідь чоловік щонайменше 10 разів вдарив міліціонера сокирою. Після отриманих травм дільничний помер. Також, за версією слідчих, Шилін забрав гроші, цінні речі правоохоронця та викрав його автомобіль. Свого часу ця історія була у фокусі центральних медіа.

Шилін визнав свою провину у вбивстві, однак стверджував, що зробив це через те, що міліціонер нібито намагався вступити з ним у статеві відносини. Також Шилін визнав, що працював охоронцем штабу так званої “ДНР”. Його засудили до довічного ув’язнення, однак суд вищої інстанції скасував вирок та відправив матеріали на новий розгляд. Ухвалити рішення в цій справі судді не встигли, наприкінці грудня минулого року Шиліна відпустили з-під варти.

Адвокат Шиліна Василь Черкас підтвердив “Слідству.Інфо” інформацію щодо його звільнення: “Наскільки я знаю, на обмін його повезли, назад в СІЗО він не повертався”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна віддала на обмін в ОРДЛО убивць полковника СБУ Хараберюша

Україна обміняла також обвинуваченого у замаху на життя правоохоронців Всеволода Подольського. Чоловіка затримали у київському метрополітені й виявили у нього пістолет. Коли Подольського намагалися роззброїти, то сталася стрілянина. Кілька років чоловік провів у СІЗО, але потім суд скасував йому запобіжний захід.

Адвокат обвинуваченого Василь Стороняк підтвердив “Слідству.Інфо”, що його підзахисний збирався на обмін. Водночас, він висловив здивування, чому поміняли Подольського, якщо той не мав ніякого стосунку до тероризму чи сепаратизму.

Передали ОРДЛО і Геннадія Ольшанського, якого обвинувачували у вбивстві сусіда під час п’яної бійки. За версією офіційного слідства, у лютому 2017 року Ольшанський прийшов на святкування дня народження чоловіка, який по сусідству орендував кімнату. Там вони почали пити алкоголь, однак згодом між ними зав’язалася словесна перепалка, яка переросла у бійку. Під час неї чоловік побіг на кухню, схопив ніж і вдарив свого сусіда в груди. Від отриманого поранення чоловік загинув. Сам Ольшанський стверджував на суді, що взяв до рук ножа, аби захиститися від нападників. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що відомо про суддів, які звільнили ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах Майдану

Наразі судового вироку в цій справі немає. Останнє рішення було 23 грудня 2019-го, тобто за кілька днів перед обміном. Судді відпустили обвинуваченого Ольшанського під особисте зобов’язання, нібито для “медичного лікування”. Однак адвокат Ольшанського підтвердив “Слідству.Інфо”, що його підзахисний поїхав на обмін. Більше інформації про список з 15-ти фігурантів тяжких злочинів, яких Україна передала на окуповані території, читайте у розслідуванні

“Слідство.Інфо” продовжує серію публікацій про осіб, яких Україна віддала в ОРДЛО в межах великого обміну наприкінці минулого року. Напередодні редакція оприлюднила частину даних про людей, яких звільнили. У публікації журналісти розповіли про терористів, які вчиняли злочини на території мирної України, а також — про іноземних найманців, яких віддали на непідконтрольні території в рамках обміну. Зокрема, Україна віддала на обмін поплічника “Гіві” і “Мотороли” — російського полковника Валерія Гратова. Його звільнили з-під варти без вироку суду.