Олександр Гуменюк, Слідство.Інфо

Центр із запобігання та протидії корупції “Енергоатома” є постреволюційним покращенням одного з найбільших держпідприємств України, головного оператора всіх атомних електростанцій нашої держави. Його директор, 43-річний Олег Поліщук, привітно зустрічає нас у своєму кабінеті. Поліщук не здогадується, що цього разу ми говоритимемо про зону його прямої відповідальності – мільйони гривень, розподілені на тендерах “Енергоатома”, підозрілих підрядників та конфлікт інтересів на самому держпідприємстві.

Саме такі звинувачення наводяться в ухвалі одного з київських судів, яка потрапила до журналістів Слідства.Інфо. Держпідприємство “Енергоатом”, згідно цього документу, систематично віддає перемогу на тендерах на перевірку справності атомних енергоблоків одній компанії, незважаючи ні на очевидний конфлікт інтересів, ні на підозрілих контрагентів самої компанії. Підтримка робочого стану всіх ядерних енергоблоків України є одним із ключових завдань “Енергоатома”. Саме від справності 15 атомних енергоблоків, якими опікується держпідприємство, залежить забезпечення понад половини потреб українців у електроенергії. А вихід з ладу хоча б одного, потягне за собою значні додаткові державні витрати.

Одним зі способів підтримки та продовження терміну роботи енергоблоку є його технічна оцінка та перепризначення терміну експлуатації. Саме для виконання таких робіт “Енергоатом” провів тендер та обрав приватну компанію наприкінці минулого року. Нею виявилося товариство з обмеженою відповідальністю “ІПП-Центр”. За виконану роботу “Енергоатом” зобов’язався заплатити близько 50 мільйонів гривень. І це не єдиний контракт, укладений між державним підприємством та “ІПП-Центром”. Починаючи з 2008 року компанія перемогла, згідно з відкритими даними, у близько 50 державних тендерах на загальну суму понад 300 мільйонів гривень.

До редакції Слідства.Інфо потрапила ухвала Дніпровського районного суду міста Києва, з якої стало відомо, що столична прокуратура розслідує діяльність “ІПП-Центру” та окремих працівників “Енергоатома”. За версією офіційного слідства, компанію “ІПП-Центр” було створено злочинною групою з метою розкрадання державних коштів ДП “Енергоатом”. До складу цієї групи входять нинішні працівники “Енергоатома”.

Так, у реєстрі судових рішень вказано, що працівник ДП “Енергоатом” ОСОБА_7 лобіює інтереси групи (злочинної групи – ред.) в ДП “Енергоатом”. За даними Слідства.Інфо, цією особою є Сергій Радченко. Нині він заступник начальника служби технічної підтримки продовження експлуатації державного підприємства “Енергоатом”. Саме ця служба займалася підготовкою тендеру на проведення робіт з продовження експлуатації енергоблоків, в якому і переміг “ІПП-Центр”. За словами директора Центру із запобігання та протидії корупції Поліщука, Радченко особисто займався підготовкою тендерних документів. 

До приходу на посаду в “Енергоатом” Радченко був співзасновником “ІПП-Центру”. Втім, антикорупціонер “Енергоатома” Поліщук у таких зв’язках Радченка конфлікту інтересів не вбачає. Каже, чоловік приєднався до команди держпідприємства вже після того, як позбувся своєї частки у бізнесі. Причому, посилаючись на колег, Поліщук говорить, що Радченко позбувся своєї частки у бізнесі недобровільно. “Радченко не те, що пішов – його звідти пішли. Він пішов звідти зі скандалом”, – натякнув Поліщук.

Інформація про примусовий перерозподіл власності в компанії, очевидно, не насторожила тендерну комісію “Енергоатома”. Вже наприкінці 2017 року “ІПП-Центр” знову отримує багатомільйонний контракт. А головний антикорупціонер держпідприємства у відповідь на наші додаткові питання про це ніяковіє: “Знаєте, я оце питання не досліджував. Давайте так. Не готовий відповісти”.

Колеги Радченка з “ІПП-Центру” інформацію про витіснення його з менеджменту спростовують. Частку, кажуть, мав невелику і просто її продав. “Тобто він не міг бути пов’язаною особою, навіть якщо б залишався, тому що його доля ні на що не впливала б”, – говорить заступник директора “ІПП-Центру” Юрій Богдан у коментарі Слідству.Інфо.

Не Радченком єдиним. Як вдалося дізнатися Слідству.Інфо, Радченко – не єдина посадова особа “Енергоатома”, пов’язана з “ІПП-Центром”. За нашою інформацією, протягом 2015-2016 років в “ІПП -Центрі” працював син одного з головних інженерів держпідприємства Володимира Козлова. Саме Козлов, за версією офіційного слідства, постійно отримує незаконну винагороду від одного із засновників “ІПП-Центру” та частково передає її своєму директору Миколі Власенку.

Представник “ІПП-Центру” Юрій Богдан каже, що про кримінальне провадження їм відомо, але заперечує причетність до будь-яких махінацій. “Компанія наша на ринку працює вже більше 20 років. Ми, по суті, єдиний український унікальний виробник такого продукту”, – пояснює Богдан і натякає, що провадження може бути справою рук недобросовісних конкурентів.

Журналістам Слідства.Інфо також вдалося отримати письмові пояснення фігурантів кримінального провадження стосовно оголошених звинувачень. Всі вони заперечують свою причетність до будь-якої незаконної діяльності.  Ніяких коштів, кажуть, ні в кого не брали та нікому не передавали.

У цій самій пояснювальній записці головний інженер Козлов і причетність свого сина до потенційної тендерної корупції відкидає. Мовляв, Козлову-молодшому довелось звільнитись з “ІПП-Центру” якраз, аби усунути потенційний конфлікт інтересів. А на підтвердження непричетності свого сина до грошових махінацій додає довідку про його офіційну зарплату в “ІПП-Центрі” –  трохи більше ніж 9000 гривень за два місяці роботи в компанії.

Також прокурори закидають “ІПП-Центру” відмивання грошей через фіктивні договори з підставними компаніями. За версією слідства, контракти компанії не відповідали тендерній документації та затвердженому кошторису. Поліщук стверджує, що договори “ІПП-Центру” з держпідприємством були легітимними, а от до виведення коштів підприємством і справді є питанням.

“От з цим всім “мракобєсієм”, з яким вони укладали контракти.(…) Це особисто їхні власні кошти, за якими вони нам не звітують. Щодо цього у мене немає сумнівів. Те, що вони в готівку переводили кошти – у мене сумнівів немає”, – пояснює Поліщук.

Головний антикорупціонер “Енергоатома” запевняє, що навіть запитував про виведення грошей через підставні компанії у свого нинішнього колеги і колишнього співвласника “ІПП-центру” Радченка, але у відповідь отримав лише: “Ну, Вы ж понимаете”.

Головне зображення – Status Quo.