Суддю Лисичанського райсуду Луганської області Віталія Фастовця, який у своїх судових рішеннях більше 30 разів назвав території Луганської області “поки що підконтрольними Україні”, пішов у відставку за власним бажанням. Відтак, Фастовець отримає довічне грошове утримання державним коштом.

Як повідомляє Prosud, заяву Фастовця про відставку Вища рада правосуддя підтримала напередодні, 28 січня.

Цікаво, що влітку 2019 року суддя Віталій Фастовець проходив оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Тоді Фастовець отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності (ГРД), а його участь в оцінюванні зупинили.

У висновку ГРД, зокрема, ідеться, що у 2016 роців Фастовець виправдав обвинуваченого у підтримці так званої “Луганської народної республіки” та заклику до змін державних кордонів. Невдовзі апеляційний суд скасував цей вирок, зазначивши, що “суд першої інстанції неповно навів та частково викривив у вироку показання свідків”. 

Окрім цього, у судовому реєстрі є, щонайменше, 32 судових рішення, у яких Віталій Фастовець називає території Луганської області “поки що підконтрольними Україні”. Також, як зазначають у ГРД, суддя використовує “гротескні перебільшення, недостовірну інформацію, провокативні формулювання та сарказм при описанні дій терористичних угруповань та російських військових на тимчасово окупованих територіях”. На думку громадській раді вважають, що такі формулювання сприймаються як “висміювання офіційної позиції української влади, щодо подій у зоні Операції об’єднаних сил”. 

 

Одне з рішень судді Віталія Фастовця, де він називає Луганщину “поки що підконтрольною Україні територією”

Чимало неоднозначних дописів можна помітити і на Facebook-сторінці судді. Зокрема, у своїх дописах він критично висловлюється щодо подій Революції Гідності та присутності російських військ в окупованому Луганську. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дніпровська суддя позивалася до “верховного суду “ДНР” через нерухомість в окупованому Донецьку

Як пояснив “Слідству.Інфо” член Громадської ради доброчесності Роман Маселко, Вища рада правосуддя могла притягнути Фастовця до дисциплінарної відповідальності або навіть звільнити. Член ВРП міг відкрити дисциплінарне провадження щодо судді на підставі інформації про нього у медіа або з негативного висновку громадськості.

“Фактично, якби у Вищій раді правосуддя дбали про очищення судової системи, щоб довічне утримання отримували лише достойні судді, то могли б відкрити дисциплінарне провадження. А за результатом розгляду дисциплінарної скарги Фастовця могло бути, зокрема, звільнення”, — пояснив він.

Нагадаємо, 28 січня Вища рада правосуддя відправила у відставку ще одного одіозного суддю Віктора Волощука, який у 2015 році насмерть збив 21-річного мотоцикліста на Житомирщині.