14 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) під час свого засідання визнала суддю Донецького окружного адміністративного суду Олену Галатіну такою, що не відповідає посаді через те, що протягом 4 років не декларувала свого житла й їздила в окупований Донецьк, звідки ухвалювала рішення у судових справах. ВККС відправила своє рішення до Вищої ради правосуддя, яка має розглядати звільнення Олени Галатіної з посади судді. 

Під час засідання у членів ВККС були запитання до Олени Галатіної про її декларування та те, як вона могла ухвалювати рішення, коли була на тимчасово окупованих Росією територіях. 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Олена Галатіна / фото Prosud

У рішенні Громадської ради доброчесності за 2019 рік детально розписано, що Галатіна декілька разів у 2016 році ухвалювала рішення, поки її не було у суді. У цей час жінка їздила в окупований Донецьк.

До 2014 року Олена Галатіна жила у Донецьку й після окупації міста виїхала у Слов’янськ, де й працювала. Свої поїздки у 2016 році суддя пояснила членам ВККС тим, що забирала в окупованому місті свої речі. А ухвалення рішень, поки її не було на роботі, пояснила так: «Мабуть, я знаходилась на роботі у першій половині дня, а потім виїжджала за межі Слов’янська».

Представник Громадської ради доброчесності під час засідання ВККС уточнив, що судді не було на роботі з 20 по 28 серпня 2016 року, але вона 22 серпня встигла зробити дві ухвали. Галатіна сказала, що не пам’ятає про те, що було у 2016 році.

За інформацією ВККС, Галатіна впродовж 4 років не декларувала свого місця проживання, однак на це суддя відповіла, що весь цей час жила у друзів.

Галатіна придбала авто, яке не задекларувала. У Комісії виникли запитання, за які кошти жінка купила машину. За словами Галатіної, гроші на авто дав її тато, вони обоє  ним користуються. Щодо недекларування автівки суддя сказала, що не повинна була цього робити.

За результатами цієї розмови, ВККС зробила висновок, що Галатіну варто звільнити з посади, бо вона порушила законодавство у сфері запобігання корупції. 

Читайте також: Суддя, яку підозрюють у звʼязках в окупованому Криму і яка була проти судової реформи, отримує пожиттєво мільйонні виплати від держави