Українська гельсінська спілка з прав людини закликала Державне бюро розслідувань перевірити інформацію у матеріалі «Слідства.Інфо». Йдеться про те, що у справі Стерненка міг бути політичний тиск.

Заяву спілки опубліковано на її сайті.

«Ми закликаємо Державне бюро розслідувань перевірити та розслідувати озвучену в ЗМІ інформацію щодо політичного тиску у справі Сергія Стерненка. Такі рішення і дії зі сторони правоохоронних органів, а тим більше їх очільників, неефективне розслідування та політичний тиск на слідство тягнуть за собою порушення Конвенції про захист прав і основоположних свобод», — йдеться у ній.

Також правозахисники застерегли Офіс Генеральної прокурора та Службу безпеки України від політичних рішень у справі Сергія Стерненка та назвали цю справу «політично вмотиваною».

«Слідство відкидає обставини, що передували третьому нападу, а також сам факт замовного нападу, оголошуючи Стерненку підозру навіть не у перевищенні необхідної оборони, а в умисному вбивстві», — зазначають у Гельсінській спілці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про справу Стерненка — з офіційних документів слідства

Напередодні «Слідство.Інфо» розповідало, що колишній старший групи прокурорів у справі Сергія Стерненка місяць тому відмовився підписувати йому підозру, отриману від слідчого СБУ та назвав її такою, що не ґрунтується на доказах. Невдовзі після того він покинув справу. Окрім цього, за нашою інформацією, ексгенпрокурор Руслан Рябошапка на закритому засіданні тимчасової слідчої комісії при Верховній Раді розповів, що до цієї справи проявляв інтерес Арсен Аваков.

Нагадаємо, днями правоохоронці викликали активіста Сергія Стерненка для оголошення йому підозри в убивстві. Сьогодні, 11 червня, активістові Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї, а також вручили клопотання про цілодобовий домашній арешт і електронний браслет.

Загалом на громадського активіста нападали тричі. Його били битою та стріляли в шию з травматичної зброї. Останній напад стався неподалік будинку Стерненка, де пізно ввечері його з дівчиною перестріли кілька невідомих. Тоді під час сутички один із нападників помер від ножових поранень. Стерненко стверджує, що не винуватий і просто оборонявся.

Зауважимо, що Стерненку 25 років, шість із них він активний у громадському житті — зокрема, рідної Одещини. У лютому 2014-го Стерненко очолив міське, а за кілька місяців і обласне відділення «Правого сектору». Брав участь в акціях із протидії так званій «русской вєсни».  Із часом став одним з найактивніших представників одеських націоналістів: Стерненко проводив численні пікети російського консульства в Одесі, брав участь у блокуванні одеських концертів поп-виконавців, які проводили виступи в Росії, в акціях проти проросійських політиків — зокрема, «сміттєвій люстрації» Нестора Шуфрича. А також у численних акціях проти незаконних забудов.