СБУ обшукали будинок, яким володіє дружина Андрія Кміти — високопосадовця спецпризначенців часів Януковича. Слідчі дії проводили у справі щодо схеми постачання неякісних харчів у в’язниці за завищеними цінами, про яку «Слідство.Інфо» розповідало у своєму розслідуванні на початку року. Збитки державі СБУ оцінює у 1,4 мільярда гривень.

Про слідчі дії у помешканні родини екссиловика «Слідство.Інфо» довідалося з офіційного повідомлення, яке оприлюднили минулого тижня.

На початку цього року «Слідство.Інфо» оприлюднило розслідування, у якому розповіло про схему заволодіння державними коштами на закупівлях харчів для в’язнів. Ми встановили, що за останні три роки Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), яка опікується забезпеченням в’язниць харчуванням, розіграла на тендерах майже 5 мільярдів гривень, які зосередилися «в руках» семи компаній, так чи інакше пов’язаних між собою. Як з’ясували журналісти, до двох з цих фірм має стосунок дружина Андрія Кміти.

Також ми повідомляли про тисячі кілограмів зараженої курятини, які виявила інспекція під час перевірок в українських тюрмах за два останні роки. Таке м’ясо потрапило щонайменше до шести в’язниць. Ув’язнений однієї з колоній у Черкасах розповідав «Слідству.Інфо» про те, що їм постачали гнилу рибу, яка «розлазилася» в руках.

На одному із фото, яке оприлюднила Служба безпеки, зафіксовано візит силовиків до будинку, яким, як з’ясували журналісти, володіє цивільна дружина Андрія Кміти Марина Ставська. Він розташований в елітному селищі Козин по сусідству з маєтком експрезидента Петра Порошенка. За часів президентства Януковича Андрій Кміта очолював департамент СБУ, який опікувався питаннями економічної безпеки. Також він керував Службою безпеки в Івано-Франківській області. Раніше помешкання дружини Кміти показали також журналісти видання Bihus.info.

Силовики прийшли з обшуками до будинку Марини Ставської — дружини ексвисокопосадовця СБУ Андрія Кміти/ФОТО Служба безпеки України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюремники підписали угоди на мільярди з фірмою, яка постачала в’язням м’ясо з сальмонелою

Також на фото, оприлюдненому спецпризначенцями, є позашляховик Toyota. За даними реєстру МВС, Марина Ставська у березні минулого року придбала синій позашляховик Toyota Land Cruiser Prado 150 2019 року випуску.

Розслідування схеми заволодіння державними коштами здійснює Головне слідче управління СБУ. Слідчі з’ясували, що закупівлі відбувалися за завищеними цінами.

Нерухомість дружини Андрія Кміти/ФОТО Bihus.info

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Майже п’ять мільярдів гривень на харчування в тюрмах “розіграли” сім компаній

Також, як встановили слідчі, приватні фірми займалися поставками харчів, списаних з Державного резерву, які не відповідають державним нормам. За даними правоохоронців, ці компанії постачали, зокрема, м’ясо курей та рибу, які перед цим обробляли хімічними речовинами для товарного вигляду та збільшення ваги. Ці продукти, наголосили у Службі безпеки, є небезпечними для вживання.

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» записали свідчення близько десятка засуджених, які відбували покарання в Олексіївській виправній колонії №25, що в Харкові. Арештанти розповіли про знущання над ними. Зокрема, вони можуть днями стояти “на розтяжці” — людей роздягають, ставлять обличчям до стіни з широко розставленими руками й ногами і періодично б’ють дубинками по тілу. Також є випадки, коли на тілі в’язнів розпалювали багаття.