За останні три роки Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), яка централізовано закуповує продукти для в’язниць, оголосила тендерів на майже п’ять мільярдів гривень. Майже всі ці гроші опинилася в кишенях семи компаній, які так чи інакше пов’язані між собою. 

Про це йдеться у новому розслідуванні “Смердюча риба і борошно з піском: як годують в’язнів за бюджетні мільярди”, яке оприлюднило “Слідство.Інфо”.

Централізованими закупівлями продуктів харчування для в’язнів з 2017 року опікується спеціальна установа Генеральна дирекція ДКВС України. За час існування ця установа розіграла 29 тендерів на понад 4 мільярди і 813 мільйонів гривень. Майже всі з цих закупівель виграли сім компаній: “Кариота”, “Емі он”, “Ес енд ей”, “Фінінтертехнологія”, “Дніпро рівер груп”, “Бм-консалтінг” та “Укральянспродукт”. Сума виграних ними тендерів становить 4 млрд 773 млн. І лише 40 мільйонів виграли інші компанії.  

Фахівці з публічних закупівель проаналізували тендери Генеральної дирекції. На їх думку, у діях компаній помітні ознаки узгоджених дій. Зокрема, документація на тендери завантажувалась в один день, є схожість між документами різних компаній, також ціни в угодах відрізняються на декілька копійок.      

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як важкохварі в’язні помирають в очікуванні медичної допомоги

“Це не може пояснюватися випадковим збігом і може свідчити про погодження цими учасниками тендерів своєї поведінки”, пояснив експерт Олег Машин, який раніше працював в Антимонопольному комітеті, у коментарі “Слідству.Інфо”. 

Конкурентів, які намагалися взяти участь у конкурсах на закупівлю продукції, Генеральна дирекція ДКВС відхиляла. На думку тюремників, ці компанії не відповідали тендерній документації.  

Нагадаємо, що в травні минулого року в Одеській колонії №51 спалахнув бунт. Арештанти підпалили тюрму і забаракадувалися в промисловій зоні. Заворушення, заявляли вони, сталося через погане харчування в колонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язням в українських СІЗО

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).