Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) підписала сім так званих рамкових угод загальною сумою майже 3,5 мільярда гривень із низкою компаній, серед яких є постачальник курятини, зараженої сальмонелою.

Про це йдеться у новому розслідуванні “Смердюча риба і борошно з піском: як годують в’язнів за бюджетні мільярди”, яке оприлюднило “Слідство.Інфо”.

Мова йде про компанію “Фінінтертехнологія”. Під час перевірок прокуратури у 2018 та 2019 році було встановлено, що вони поставили м’ясо із сальмонелою до щонайменше шести тюрем. Заражені партії були знайдені в декількох областях: Черкаській, Хмельницькій та Івано-Франківській. Тільки до Черкаських тюрем “Фінтертехнологія” поставила 20 тисяч кілограмів, за які тюремники сплатили майже мільйон гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Зона на колесах: як виживають дорогою до тюрми

За фактом постачання зіпсованих харчів правоохоронці відкрили кілька кримінальних справ розслідування до сих пір тривають. Однак, попри це, Генеральна дирекція наприкінці 2019 року підписала з “Фінінтертехнологією” та іншими фірмами сім рамкових угод. Такі угоди передбачають укладання контракту одразу із кількома учасниками тендеру. Наразі невідомо, скільки конкретно отримає ця компанія за результатами договору, адже компанії-переможці, відповідно до рамкових угод, у подальшому будуть проводити конкурс між собою.    

Як уже повідомляло “Слідство.Інфо”, загалом за останні три роки Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби, яка централізовано закуповує продукти для в’язниць, оголосила тендерів на майже п’ять мільярдів гривень. Майже всі ці гроші опинилася в “кишенях” семи компаній, які так чи інакше пов’язані між собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Умовно здорові: Як лікують в українських тюрмах

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).