Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо», яка від початку повномасштабної війни займається ідентифікацією російських військових, задіяних у війні проти України, запрошує регіональних журналістів на авторські тренінги від команди «Школа ідентифікації зла».

Мета тренінгів — навчити якомога ширше коло українських журналістів ідентифікувати російських військових за допомогою технологій OSINT: робота із соцмережами та іншими відкритими інформаційними майданчиками, встановлення місць перебування військових, збирання доказів воєнних злочинів та інше.

Журналісти «Слідства.Інфо» за три місяці війни ідентифікували та оприлюднили дані про сотні російських військових, які воюють на території України. Нещодавно команда розслідувачів разом із «Антикорупційним штабом» створили онлайн-мапу «Російські воєнні злочинці», яка містить персональні дані понад 138 тисяч військових російської армії. До профілів російських військових додана інформація з журналістських розслідувань та інших матеріалів, яка підтверджує їхню присутність та конкретні злочини, вчинені під час війни.

Також журналісти «Слідства.Інфо» провели низку тренінгів з ідентифікації росіян для українських правоохоронців. Знахідки журналістів допомогли правоохоронцям встановити конкретних осіб з лав російської армії та оголосити їм підозри у межах офіційних розслідувань.

«Школа ідентифікації зла» передбачає три 4-годинні вебінари та 6-тижневий менторський супровід. 

Учасники та учасниці навчатимуться у двох групах (у червні та у липні) та отримають наступні навички:

  • оцінка перспективності тем;
  • робота з великими даними про окупантів;
  • ідентифікація людей, OSINT-методика дослідження та верифікація інформації;
  • текстовий та відео- сторітелінг матеріалів на воєнну тематику;
  • етичні та професійні стандарти висвітлення війни;
  • самостійний запис відеоматеріалів (відеоблоґінґ);
  • дистрибуція матеріалів у соцмережах та YouTube.

До участі у тренінгу буде відібрано 16 журналістів та журналісток, насамперед з Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської та Херсонської областей.

Вісім найбільш активних учасників та учасниць з власними темами отримають менторський супровід від журналістів «Слідства.Інфо», а також проведуть по 2 журналістські розслідування упродовж 6 тижнів менторства. Найкращі матеріали будуть опубліковані на сайті та/або YouTube-каналі «Слідства.Інфо» та поширені у соцмережах агенції. 

За кожний опублікований матеріал передбачений гонорар у сумі 10 000 гривень (у окремих випадках сума гонорару може змінюватися).

Також «Слідство.Інфо» надасть вісьмом відібраним учасникам/учасницям набір блогера (сформований відповідно до формату журналістських матеріалів) та тактичну аптечку.

Щоб взяти участь у тренінгу «Школа ідентифікації зла» необхідно зареєструватися за посиланням.

Перша група з 8 учасників та учасниць буде сформована до 5 червня 2022 року та візьме участь у вебінарах 7, 8 та 14 червня 2022 року.

Друга група буде сформована до 10 липня 2022 року та візьме участь у вебінарах 12, 13 та 15 липня 2022 року.

Тренерами і тренерками Школи є члени команди «Слідства.Інфо» — журналіст та автор тренінгів з ідентифікації російських військових для правоохоронців Дмитро Реплянчук, журналіст та OSINT-дослідник окупантів Василь Бідун, головна редакторка агенції та регіональна редакторка OCCRP Анна Бабінець, головний режисер Яків Любчич та digital-менеджерка Тетяна Колісник.

Програму вебінарів буде надано відібраним учасникам та учасницям.

Мова — українська. 

Якщо у вас виникнуть запитання, звертайтеся до менеджерки Марини Логачової: logachova.maryna@gmail.com або +38(067) 777-14-48.  

Цей захід проводиться «Слідством.Інфо» в рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст Школи є винятковою відповідальністю «Слідство.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру.