Прокурори оголосили підозри у вбивствах, катуваннях та інших злочинах вісьмом російським окупантам, які протягом березня перебували на території села Мотижин Київської області у складі російської армії та ПВК «Вагнер». Більшість з цих окупантів раніше ідентифікували журналісти «Слідства.Інфо». 

Фотографії та імена підозрюваних окупантів опублікувала генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова у Facebook. 

«Як мінімум чотирнадцять епізодів злочинів на вісьмох російських військовослужбовців та членів приватної військової компанії. Лише троє осіб вижили після їхніх тортур», — написала Ірина Венедіктова. Вона опублікувала імена підозрюваних, а саме:

Старший лейтенант Олєг Крікунов — командир взводу 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії

Старший лейтенант Олєг Крікунов

Сержант Чінгіс Гончіков — командир відділення-командир бойової машини 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії

 

Сержант Чінгіс Гончіков

Сержант Олександр Ванчіков — командир відділення 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії

Сержант Олександр Ванчіков

Сержант Магомедмірза Сулейманов — командир бойової машини 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії

Сержант Магомедмірза Сулейманов

Старший лейтенант Віталій Дмітрієв — командир взводу 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії

Старший лейтенант Віталій Дмітрієв

Сергій Сазанов — член ПВК «Вагнер»

Сергій Сазонов — водій відділення КШМ ПВК «Вагнер»

Олександр Ступніцький — розвідник-зв’язківець 1-го розвідувально-штурмового взводу 1-ї розвідувально-штурмової роти ПВК «Вагнер».

За даними слідства, ця група окупантів взяла у полон та закатувала до смерті голову сільської громади Мотижина Ольгу Сухненко, а також її чоловіка та сина.

«У місці свого «базування» загарбники катували їх, вибиваючи інформацію про ЗСУ та тероборону. Просто на очах у матері вони спочатку прострелили ногу синові, а потім вбили пострілом у голову. Вся сім’я загинула від множинних вогнепальних поранень», — написала Венедіктова. 

Тіла сільської голови, а також її родини та інших вбитих заручників згодом знайшли у братській могилі, яка була неподалік катівні. 

Більшість з підозрюваних окупантів раніше ідентифікували журналісти «Слідства.Інфо». Зокрема, в публікації «Селфі з війни та повернення в мішках: обличчя окупантів з 37-ї бригади» журналістами було оприлюднено дані про офіцерів Олега Крикунова, Віталія Дмітрієва, сержантів Чінгіза Гончікова, Олександра Ванчікова та Магомедмерзи Сулейманова. Ці ж фотографії згодом були опубліковані у повідомленні правоохоронців.