Команда Слідства.Інфо майже рік працювала над проєктом «Правосилля», де розповідала про реальне життя ув’язнених. Це історії про те, як тюремники застосовують надмірну силу до в’язнів та утримують їх у нелюдських умовах. Іншим арештантам — навпаки в обхід закону надають доступ до заборонених благ. 

Щоб надалі глибше й системніше викривати проблеми української тюремної системи, нам потрібна ваша підтримка. Слідство.Інфо збирає кошти на продовження проєкту «Правосилля» — розслідування про беззаконня та корупцію в українських в’язницях. Допомогти нам фінансово можна на Спільнокошті.

Протягом 2019 року ми опублікували десять історій, відеосюжет і документальний фільм-розслідування про темну сторону українських в’язниць. Ось деякі з них:

«Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язням в українських СІЗО» — фільм-розслідування про корупцію за ґратами. А також про те, як держава створює ілюзію безпеки для громадян.

«Убивство у свинарнику СІЗО: чи покарали всіх причетних» — розслідування про вбивство працівниці одеського ізолятора, яке скоїв арештант прямо на території СІЗО. Ми виявили, що через два роки після трагедії покарали далеко не всіх винних.

«Як важкохворі в’язні помирають в очікуванні медичної допомоги» — матеріал про порушення прав на медичну допомогу в тюрмах. Недолікований туберкульоз, брак медперсоналу та коштів на конвоювання в’язнів у лікарні — ось реалії життя за ґратами.

«Смерть у СІЗО: історія одного підвищення» — розслідування про те, що двоє тюремних посадовців, причетних до вбивства засудженого, не лише не були покарані, а один з них навіть отримав підвищення по службі.

«Бердянська колонія: «Там убивають» — розслідування про катування й вимагання в Бердянській колонії.

Наша мета — змусити правоохоронців реагувати й по-справжньому розслідувати злочини, які скоюються за ґратами: від катувань до вимагання та хабарництва. А також — почати дискусію в суспільстві про потребу глибокого реформування тюремної системи.

Дотепер «Правосилля» фінансувалося коштом донорської підтримки. І хоча формально проєкт закінчився, журналісти Слідства.Інфо не хочуть залишати цю проблематику та мають іще багато напрацювань для розслідувань з-за ґрат.

Після закінчення краудфандингової кампанії команда Слідства.Інфо протягом шести місяців опублікує 5 розслідувань на сайті. На основі фактів, виявлених нашими розслідувачами, юристи також писатимуть заяви до відповідальних органів. Також усю зібрану під час проєкту інформацію про порушення журналісти нададуть омбудсмену.

Ваша підтримка допоможе нам викрити ще більше тюремників, які за наш з вами рахунок не хочуть працювати на совість.

«Правосилля: розслідування з-за ґрат»