Служба безпеки України заперечує слова міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що поліція не отримала відео з чотирьох камер спостереження у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це пресслужба Служби безпеки повідомила у відповіді на запит “Слідства.Інфо”.

Ідеться про грудневу заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Коментуючи деталі розслідування вбивства Шеремета на одному з телеканалів він заявив, що поліції не передали записи з чотирьох камер відеоспостереження поблизу місця злочину. Водночас він зазначив, що одразу після злочину ці відео поліція збирала разом із працівниками Служби безпеки.

Проте після того, як Генеральна прокуратура доручила вести розслідування саме поліції, за словами Авакова, їм не передали ці важливі для слідства записи.

“Ми не знайшли чотири камери. Ми не змогли їх отримати. Це хороші камери в хороших місцях. В дуже потрібних для нас місцях були, з хорошою якістю. Нам сказали: “Ми їх вам віддали раніше. Дивно, що ви їх не отримали”. А їх не було”, — заявив міністр, додавши, що цей факт є предметом окремого розслідування.

Натомість Служба безпеки запевняє, що віддала поліції усі матеріали.

“Отримані співробітниками Служби безпеки України носії інформації із записами камер зовнішнього спостереження, що розташовані в одному з будинків поблизу місця злочину, були передані слідчому з відповідним процесуальним оформленням, в оригінальному вигляді, без внесення жодних змін у конфігурацію й об’єм матеріалів”, — відповіла СБУ на запит “Слідству.Інфо”.

Відповідь Служби безпеки на запит журналістів/ЗОБРАЖЕННЯ Слідство.Інфо

Нагадаємо, що загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. Зокрема, слідство називає двох жінок — медсестру Яну Дугарь і лікарку Юлію Кузьменко, а також військовослужбовця Андрія Антоненка.

Нещодавно журналісти видання theБабель опублікували висновок експертизи, який свідчить, що підозрюваний у вбивстві журналіста Антоненко вищий за чоловіка з відео камер спостереження з ночі закладання вибухівки. За інформацією видання, дослідження провели кілька років тому, орієнтовно через місяць після вбивства Шеремета — у серпні 2016 року

Також раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що нещодавно оприлюднені висновки експертів у справі вбитого журналіста, за результатами чого трьом людям оголосили підозру у вбивстві журналіста, суперечать одне одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Шеремета: Умовно доведено

Крім того, ми розповідали, що правоохоронці замовчують ще одну експертизу у справі Шеремета. Журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. Ця експертиза вказує на те, що так звану розвідку на місцевості неподалік будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Натомість поліція затримала двох. Пізніше правоохооронці відреагували на розслідування “Слідства.Інфо”.

Журналіста Павла Шеремета, нагадаємо, вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. А також — виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Крім того, “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.