Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом гендиректора «ДТЕК Східенерго» Бориса Лісового до НАБУ. У позові Лісовий просить визнати протиправним те, що детектив бюро склав довідку про розмір збитків у справі «Роттердам+».

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на ухвалу суду від 21 серпня.

Загалом Борис Лісовий просить визнати протиправним складання детективом НАБУ Іллею Любачем двох довідок. Перша, за березень 2019 року, визначала розрахунок прогнозованої гуртової ринкової ціни електроенергії. У другій довідці — за липень 2019-го — був розрахунок надмірно сплачених коштів за придбану електрику. Саме відповідно до цієї довідки, за версією НАБУ, через запровадження формули «Роттердам+» українські громадяни  зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень.

Також у позові гендиректор «ДТЕК Східенерго» просить визнати відсутність у Любача компетенції на складання таких довідок, та й загалом будь-яких довідок у кримінальному провадженні щодо «Роттердам+».

Це вже друга спроба Лісового скасувати ці довідки. У червні поточного року суддя ОАСКу Павло Григорович відмовив у відкритті провадження, однак апеляція скасувала його ухвалу та передала справу на повторний розгляд. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національне антикорупційне бюро планує оскаржити закриття справи «Роттердам+»

Через автоматизований розподіл справу передали судді Нані Вєкуа, яка раніше вже ухвалювала рішення на користь «ДТЕК». У лютому 2020 року Вєкуа прийняла ухвалу на користь «ДТЕК», зупинивши дію однієї з постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Ця постанова передбачала відновлення плати за послуги з передачі електроенергії експортерам. Найбільшим надавачем таких послуг є та ж «ДТЕК».

«Роттердам+» — це формула обрахунку вартості вугілля, яке закуповували для теплових електростанцій України. НКРЕКП затвердила її в березні 2016-го. 

За офіційною версією, Україна закуповувала тверде паливо за цінами біржі в Нідерландах. У формулу закладали й вартість доставки з голландського порту Роттердам. У Нацкомісії пояснювали, що європейське вугілля нібито мало стати альтернативою паливу з окупованих територій. 

Однак виявилося, що ніякої доставки з Нідерландів не було: принаймні, про це у своєму розслідуванні заявляє Національне антикорупційне бюро. За версією слідства, необґрунтовані розрахунки призвели до зростання у країні тарифів на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу щодо «Роттердам+»

Справу «Роттердам+» НАБУ розслідувало з 2017 року. За версією детективів, через запровадження цієї формули українські громадяни зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень.

У серпні минулого року НАБУ повідомило про підозри шістьом посадовцям, які фігурують у цій справі. Ідеться, зокрема, про ексголову НКРЕКП Дмитра Вовка, її колишнього члена та директора держпідприємства «Оператор ринку» Володимира Євдокімова, а також двох топменеджерів «ДТЕК». 

Раніше керівник бюро Артем Ситник заявляв, що на слідство в цій справі тисли, намагаючись заблокувати. Також Ситник повідомляв про ймовірний тиск на фахівців, які проводять експертизи в межах провадження.

За даними НАБУ, представники «ДТЕК» почали тиснути на членів НКРЕКП, щоб ті змінили формулу розрахунку вартості теплової електроенергії й додали до неї вартість транспортування вугілля з порту Роттердаму до України, ще у 2015 році. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАБУ розповіли про зв’язки голови ОАСК Павла Вовка з Вищою радою правосуддя

Загальну суму збитків оцінюють у 18,8 мільярда гривень. Майже 15 із них начебто отримали компанії-ініціатори запровадження формули.

Офіційне слідство зібрало докази про нібито негативні наслідки запровадження «Роттердам+» з травня 2016-го до грудня 2017 року.

Також у липні минулого року Антикорупційне бюро провело обшуки в інвестиційній компанії ICU, яку пов’язують із п’ятим президентом України Петром Порошенком. Саме ця компанія 2016 року придбала євробонди «ДТЕК». Згодом, після запровадження «Роттердам+», їхня вартість зросла на понад 60%. За версією НАБУ, це дозволило «невстановленим особам» після запровадження формули отримати значні прибутки.

Раніше в групі ICU працював ексголова Нацкомісії Дмитро Вовк та колишня очільниця НБУ Валерія Гонтарева. Нині одним із топменеджерів є Макар Пасенюк, який був фінансовим партнером Порошенка.