Верховний Суд оголосив тендер на ремонт лівого крила свого приміщення у Києві майже за пів мільярда гривень. Аукціон заплановано на початок листопада поточного року. Водночас вже раніше представники суду уклали договори щодо ремонту правого крила будівлі — на понад 440 мільйонів гривень. У кошторисі цих робіт журналісти виявили завищення цін.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із сайту Advokat Post.

Як свідчить портал публічних закупівель Prozorro, на ремонт будівлі Верховного Суду, що на Повітрофлотському проспекті, 28, планують витратити понад 498 мільйонів гривень. 

За цю суму планують облаштувати зали судового засідання, публічну зону для відвідувачів, створити умови для безперешкодного доступу до приміщення суду людей з інвалідністю, відновити пам’ятку культурної спадщини.

Строк виконання робіт — до кінця 2022 року. Аукціон за цією закупівлею відбудеться 3 листопада поточного року. Свої пропозиції подали 6 компаній.

У роз’ясненні на офіційному сайті Верховного Суду йдеться, що наразі в приміщенні на Повітрофлотському проспекті розташований Касаційний цивільний суд. Цю будівлю, як зауважують в суді, зведено в 1914-1918 роках. Після завершення реконструкції до лівого крила начебто перемістять приміщення Касаційного цивільного суду, а в правому крилі розмістять Касаційний кримінальний суд.

Зауважимо, що восени 2018 року суд за результатами тендеру за майже 300 мільйонів гривень замовив ремонт правого крила цього приміщення компанії «Побутрембуд». За підрахунками журналістів «Наших грошей», у кошторисі ціни на деякі товари, які можна було перевірити, були завищеними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівлю Верховного Суду відремонтують за майже 300 мільйонів гривень за завищеними цінами

Зокрема, підрядник пропонував купольні відеокамери Bosch вартістю майже 2 тисячі доларів за одиницю. Журналісти виявили оголошення про продаж аналогічних камер удвічі, й навіть учетверо дешевше.

Також суд замовив паркетний клей по 244 гривні за кілограм. На ринку такий товар, як зауважили журналісти, можна було придбати на третину дешевше. Ще для ремонту суду замовили арматурну сталь за 22 тисячі гривень за тонну — хоча, як стверджує видання, її можна було придбати по 17 тисяч гривень за тонну.

На початку поточного року Верховний Суд вирішив додатково без конкурсу віддати згаданій фірмі «Побутрембуд» ще понад 145 мільйонів гривень на ремонт правого крила приміщення.

Відтак, загалом реконструкція будівлі Верховного Суду може обійтися орієнтовно в 940 мільйонів гривень.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у будівлі Касаційного адміністративного суду Верховного Суду, яка розміщенана території заводу «Арсенал» в історичному центрі столиці на Печерську, планують добудувати п’ятий поверх. У суді такі плани пояснюють браком площ. Водночас два роки тому Верховний Суд вже замовляв капітальний ремонт цього приміщення за майже 27 мільйонів гривень.