Станом на 23 березня українські державні заклади придбали через систему публічних закупівель 6988 тестів на виявлення респіраторного захворювання коронавірусу COVID-19. 

Про це свідчать дані з офіційного онлайн-майданчика ProZorro, де проводять торги. 

Витратили на закупівлі 3 584 452 гривень. Станом на вчора цих тестів придбали понад 5 800 штук. Тести на виявлення коронавірусу закупили майже у всі області, зокрема Київську, Житомирську, Вінницьку, Закарпатську, Тернопільську, Одеську, Запорізьку, Донецьку, Полтавську, Чернігівську, Сумську, Черкаську, Хмельницьку, Харківську та Івано-Франківську. 

Водночас, як відомо, сьогодні до України з Китаю прибув борт із партією медичних виробів. Утім, чіткої кількості тестів, що привезли, ніхто з посадовців наразі не називає. 

Експрес-тести — це медичні вироби, які дозволяють швидко дізнатися, чи має людина коронавірусну інфекцію. Такі заходи мають на меті вчасно виявити хворобу і запобігти її поширенню. “Слідство.Інфо” створило інтерактивну мапу, де відображено всі наявні закупівлі медвиробів в держлікарнях України. Крім тестів там позначено також наявність у них захисних масок та апаратів штучної вентиляції легенів. Це — найнеобхідніші засоби для боротьби проти пандемії COVID-19, яка охопила вже понад 150 країн. Дані оновлюються щодня. УВАГА! Станом на зараз інформацію щодо наявності апаратів штучної вентиляції у медзакладах нам надала лише третина областей. Найближчим часом очікуємо відповіді від решти регіонів і будемо відразу оновлювати інформацію.

Мапи найкраще пристосовані для перегляду з комп’ютера. Під час ознайомлення із даними з мобільних пристроїв можливі збої. Робота над покращенням триває.


Найдорожчу закупівлю тестів на виявлення COVID-19 станом на 22 березня зробили у Львові — на 1,6 мільйона гривень. 200 штук діагностичних наборів для визначення коронавірусу направлять у Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр, який спеціалізується на легеневих захворюваннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Найбільшу партію тестів на 600 штук купили в Харкові. Експрес-аналіз отримає Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, військова частина А-3306.

Зараз в Україні закуповують два види медичних виробів. Простий тест — для дослідження береться мазок з носа, і результат готовий через 10 хвилин. Їх придбала Ізмаїльська лікарня в Одеській області та медзаклад в Житомирській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Інші, більш точні, тести на виявлення антитіл у крові людини робляться 10-15 хвилин. В одній упаковці таких експрес-тестів на новий коронавірус є 25 штук. Власне, саме їх закупила більша кількість лікарень.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що із 16 медичних закладів, які закупили швидкі тести для виявлення коронавірусу в Києві, лише 7 перевіряють людей.

Зазначимо, що сьогодні офіційно зафіксовано 73 випадки захворювання. Три людини померло від коронавірусу, один пацієнт вилікувався.