Заступник начальника слідчого відділу Дніпровського управління київської поліції Олександр Білик обвинувачується у тому, що в 2008-му році під час допиту побив чоловіка, змушуючи того зізнатися у злочинах. 

Журналісти “Слідства.Інфо” дізналися про це з судових документів, ідеться у розслідуванні “Від “вибивання свідчень” до квартирних схем: складний шлях одного столичного поліцейського”. 

Ми знайшли судовий вирок семирічної давності, у якому написано, що в 2008-му році тодішній співробітник Управління по боротьбі з організованою злочинністю київської міліції Олександр Білик намагався силою отримати зізнання від чоловіка. Зокрема, міліцейський закидав йому викрадення людини. 

“ОСОБА_10, знаходячись в приміщенні УБОЗ, (…) застосував до ОСОБА_4 фізичне насильство, а саме наніс удари кулаками по тулубу, ногами по ногах, книжкою по голові та руках, а також здавлював зап’ястки наручниками”, ідеться в документі.  

Як згодом встановила судово-медична експертиза, унаслідок цього в чоловіка стався струс головного мозку, а також з’явилися численні синці на тілі.

Відтак 25 квітня 2013-го року суддя Голосіївського райсуду Києва засудив Олександра Білика до трьох років позбавлення волі. Також його позбавили звання майора. Однак Білик подав апеляцію, і справу направили на повторний розгляд. Станом на сьогодні він досі перебуває в статусі підсудного за тією ж статтею, а справа знову слухається в тому ж суді. 

Журналісти “Слідства.Інфо” намагалися отримати коментар Білика щодо тих подій, але він відмовився спілкуватися, зазначивши лише, що “суд у його справі ухвалив справедливе рішення”.

Співробітник київської поліції Олександр Білик/ФОТО Слідство.Інфо

Про поліцейського Білика “Слідство.Інфо” розповідало раніше у фільмі-розслідуванні “Місто вкрадених квартир”. Журналісти виявили, що він імовірно був задіяний у незаконних схемах зі столичною нерухомістю, а статки правоохоронця суттєво різнилися з його доходами. З моменту виходу розслідування, як ми з’ясували, майновий стан його родини ще покращився. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Стрілянина у Княжичах: Керівництво поліції Києва фігурує у справі про фальсифікацію доказів

Водночас, після виходу фільму “Слідства.Інфо” Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо діяльності Олександра Білика та інших фігурантів розслідування. Самого ж поліцейського зняли з посади і перевели в Дарницьке райуправління поліції Києва. Однак, станом на момент публікації цього матеріалу підозру нікому не оголошували.