11 квітня 2024 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про мобілізацію. За проголосували 283 депутати, один був проти, а 49 — утрималися. Тепер закон має підписати президент Володимир Зеленський. День до цього депутати до ночі розглядали правки до законопроєкту. Під час розгляду понад 100 депутатів покинули сесійну залу. Більшість — з партії «Слуга Народу». Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія сказав журналістам «Слідства.Інфо», що він особисто відпустив депутатів.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

До законопроєкту про мобілізацію було понад 4 тисячі правок, які розглянули 10 квітня. Депутати у соціальних мережах вказували, що закінчили роботу у Верховній Раді майже о 2 ночі. Під час розгляду останніх правок у залі залишилось близько 30 депутатів. 

«На жаль, усі депутатські правки були відхилені. Мої в тому числі. Вчора багато з них ставила на голосування в залі. Однак більшість депутатів вирішили піти з парламенту і не брати участь у розгляді», — пише народна депутатка від партії «Голос» Галина Васильченко. 

Згідно з оприлюдненою інформацією на сайті Верховної Ради, на початку засідання щодо правок було 96 відсутніх депутатів, а у кінці — 199. Найбільше депутатів покинули від «Слуги Народу». Спочатку від партії не було на голосування 44 людини, а у кінці — 109. 

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія прокоментував журналістам «Слідства.Інфо», що він особисто відпустив депутатів своєї політичної, «тому, що наша фракція підтримує комітетську редакцію законопроєкту».

Голова фракції називає голосування 10 квітня «парадом популізму». На думку Арахамії, інші депутати затягли голосування, щоб показати свій патріотизм, хоче до цього всі питання були обговорені. 

Справжнім голосуванням Арахамія називає те, що відбулося 11 квітня. «Сьогодні на прохання військових все проголосовано», — каже Арахамія.

За інформацією руху «Чесно», 30 народних депутатів (7% від актуального складу ВРУ) не підтримали законопроєкт про посилення мобілізації. Водночас ці нардепи були присутні та голосували «за» розгляд інших питань порядку денного або ж їх особисті картки були у слотах робочих місць, але «не голосували»(жодні дії з ними не відбувалися).

11 квітня 2024 року Верховна Рада 283 голосами «за» ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про зміни щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Під час цього голосування лише один депутат ВРУ проголосував «проти» — колишній «слуга», а наразі позафракційний мажоритарник Гео Лерос, а 49 нардепів «утримались». Фракція «Європейської Солідарності» єдина не дала жодного голосу «за».

Читайте також: «Росіяни не захопили Первомайське. Мої хлопці там тримаються», — командир батальйону 59-ї окремої мотопіхотної бригади (ВІДЕО)