З 1 до 25 вересня, за місяць до місцевих виборів в Україні, на політичну рекламу у Facebook було витрачено понад 1 мільйон доларів (більш ніж 28 мільйонів гривень). Найбільше — понад 203 тисячі доларів — витратила партія друга Коломойського «За майбутнє» та її представники. На другому місці — партія президента «Слуга народу» (137 тисяч доларів), на третьому — «Наш край» (64 тисячі доларів). Загалом же витрати на політичну та соціальну рекламу в українському сегменті соцмережі 2020 року перевищили 2,56 мільйона доларів.

Про це повідомляє рух «Чесно» з посиланням на дані бібліотеки Facebook-реклами.

Як зауважує видання, у вересні витрати на соцмережі зросли порівняно із серпнем у понад 2 рази. По кілька десятків тисяч доларів у вересні витрачали й інші партії: «Європейська солідарність» (46 тисяч доларів), ОПЗЖ (39 тисяч доларів), «Перемога Пальчевського» (38 тисяч доларів), «Пропозиція» (35 тисяч доларів) і «Батьківщина» (25 тисяч доларів)».

«Примітно, що до 25 вересня тривало подання документів на реєстрацію кандидатів, а трансльована до реєстрації реклама формально не є агітацією й фактично не регулюється законодавством», — зазначають в «Чесно».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія друга Коломойського найбільше серед політсил витратила на Facebook-рекламу в серпні

За даними видання, витрати «Слуги народу» у вересні зросли передовсім через просування кандидатів у мери Києва Ірини Верещук та Кривого Рогу Дмитра Шевчика. Останній є гендиректором «Центрального гірничо-збагачувального комбінату», а також депутатом облради від «Опозиційного блоку».

Зауважимо, що лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця в інтерв’ю виданню «Лівий берег» називав себе другом Ігоря Коломойського. Також, як писала «Економічна правда», родичі нардепа ведуть із Коломойським спільний бізнес. Крім того, в інтерв’ю «Українській правді» Палиця підтвердив, що його сім’ї належить 10% у нафтовому бізнесі групи «Приват».

Раніше ми розповідали, що «Партія Шарія», лідером якої є проросійський блогер Анатолій Шарій, за рік витратила на рекламу в соціальній мережі Facebook майже 77 тисяч доларів.