Новий виконувач обов’язків голови правління “Одеського припортового заводу” (ОПЗ) Микола Синиця володіє фірмою “Тандем-Д”, яка, на думку фіскалів, має ознаки фіктивності й задіяна у схемі з ухилення від сплати податків.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з публічних реєстрів.

На минулому тижні Кабінет Міністрів погодив призначення Миколи Синиці керівником ОПЗ. Ми виявили, що посадовець вказував у своїй декларації право власності на фірму “Тандем-Д”. 

На думку слідчих Державної фіскальної служби, цю компанію, а також низку інших фірм з ознаками фіктивності, використовували для ухилення від сплати податків, зокрема для оформлення операцій купівлі-продажу, яких насправді не було. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з ухвали Оболонського районного суду Києва від січня минулого року. 

У коментарі “Слідству.Інфо” Микола Синиця повідомив, що йому нічого не відомо про кримінальне провадження, у якому фігурує фірма “Тандем-Д”, а також зазначив, що він не має стосунку до діяльності компанії. “Я до неї маю опосередковане відношення. Не маю фактично до неї відношення. Це моєї колишньої дружини бізнес. Я з нею розведений”, — сказав він.

За даними офіційного реєстру, Микола Синиця досі володіє компанією разом із Оленою Синицею. Його частка статутного фонду фірми “Тандем-Д” є більшою.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директорку фірми-постачальника харчів для ЗСУ підозрюють в ухиленні від сплати податків

Нагадаємо, що Микола Синиця упродовж останніх кількох років обіймав посаду виконувача обов’язків “Українського державного аерогеодезичного підприємства”. Згідно з його декларацією на цій посаді, окрім “Тандем-Д”, він володіє ще кількома фірмами. Також йому належить торгова марка мережі ресторанів “Два гуся”. Микола Синиця у 2019 році  балотувався до Верховної Ради від “Свободи”.

“Одеський припортовий завод”, який він зараз очолює, це — промислове підприємство, яке випускає хімічну продукцію і опікується перевалкою аміаку на морський транспорт. 99,5% заводу належить державі. Останні роки його супроводжують фінансові проблеми. У минулому році суд зобов’язав ОПЗ виплатити “Нафтогазу України” понад два мільярда гривень заборгованості за спожитий природний газ від 2016 року. З квітня 2018 року завод не працював, проте у серпні минулого року відновив роботу. Влада заявляє про намір продати підприємство. У Фонді держмайна нещодавно повідомили, що очікувана дата продажу — кінець 2020 року.

Нагадаємо, нещодавно “Слідство.Інфо” проаналізувало біографії і декларації посадовців, які керуватимуть митницями в регіонах до проведення конкурсів. І виявили серед них чимало старих облич. Наприклад, люстрованого посадовця та кількох улюбленців тещ, які купують митникам квартири та автівки.