Під час повномасштабного вторгнення Росія свідомо захопила українські атомні електростанції — Чорнобильську та Запорізьку. Туди держава-агресорка відряджала свій персонал з атомних електростанцій, які належать «Росатому». За інформацією Greenpeace, великі європейські корпорації, зокрема французька компанія Framatome та її німецький партнер Siemens Energy, торгують ядерними технологіями з «Росатомом» на сотні мільйонів євро. Дослідники припускають, що представники європейських компаній також можуть працювати на російських АЕС.  

Про це йдеться у звіті німецьких і французьких організацій Greenpeace.

Поки Росія вчергове погрожує Україні й світу ядерною зброєю, європейські корпорації, зокрема французька компанія Framatome та її німецький партнер Siemens Energy, мають контракти на сотні мільйонів євро на експорт своїх передових технологій та досвіду на російських атомних електростанціях та закордонних ядерних проєктах «Росатому». Про це довідалися представники Greenpeace у Німеччині та Франції.

За словами експертів, німецька та французька компанії продають «Росатому» автоматизовані системи керування технологічними процесами на АЕС, які відіграють роль «мозку» і «центральної нервової системи» атомної електростанції. Ці технології використовують у російській ядерній індустрії і роками постачаються компаніями Framatome та Siemens Energy.

Представники Greenpeace вивчили контракти «Росатому» та Framatome, та  дійшли висновку, що інженерно-технічний персонал європейських компаній та їхні субпідрядники можуть фізично знаходитися на атомних станціях у Росії з початку повномасштабного вторгнення. 

Аналітики виокремили три різні часові проміжки, коли персонал європейських компаній має знаходитись на атомних станціях «Росатому»: під час модернізації реакторів (коли встановлюються нові системи), під час технічного обслуговування, а також під час будівництва, випробувань та пуску нових реакторів «Росатому». З початку повномасштабного вторгнення нове обладнання вже проходило ці етапи на об’єктах «Росатому».

«Є два реактори у Курську в Росії, і я не знаю, скільки саме співробітників Framatome працюють у Курську, але згідно з їхнім контрактом, вони повинні працювати на тому обладнані», —  говорить експерт з ядерних технологій Greenpeace Шон Барні у коментарі «Слідству.Інфо». 

На супутникових знімках видно російську АЕС «КУРСЬК–ІІ», на яку Framatome мала постачати свої технології для будівництва нових реакторних блоків. 

Супутниковий знімок, зроблений у червні 2021 року, фіксує процес будівництва на першому енергоблоці «КУРСЬК–ІІ», а на знімку за квітень 2023-го вже видно добудовані корпуси. 

«Монтаж має бути завершено наприкінці 2025 року — саме наближатимуться 4 роковини російського повномасштабного вторгнення в Україну», — зазначається у звіті.

Знімок за червень 2021 року (вгорі). Знімок, зроблений у березні 2022-го (ліворуч знизу), знімок за квітень 2023-го (праворуч знизу)

«Це шокує мене. У той час, як немає навіть прямого сполучення між Німеччиною та Росією, так само як і з Францією, ти маєш летіти через Туреччину… Посеред цієї жахливої та незаконної війни, німецькі та французькі компанії відправляють свій персонал працювати на російських атомних станціях, поки їх представники беруть участь у нелегальній окупації Запоріжжя», — каже Шон Барні.

Європейські компанії поки не дали відповіді на запитання Greenpeace.

Росія тримає фактично у заручниках українських працівників Запорізької атомної електростанції. На сьогодні відомо, що людей катують, під тиском змушують підписувати контракти з «Росатомом» та отримувати російське громадянство. На ЗАЕС разом з озброєними військовими Росія надіслала й своїх спеціалістів, які теж беруть участь в окупації української атомної станції. Попри це, європейські фірми допомагають РФ розбудовувати нові атомні реактори не лише постачанням необхідних технологій, а й, можливо, особистою присутністю на АЕС Росії. Не дивлячись на це, світ досі не впровадив санкцій проти «Росатому». 

Читайте також: Ядерна загроза: як росіяни окупували Запорізьку АЕС і які можуть бути наслідки