Народний депутат від «Слуги народу» Денис Герман не вказав у декларації кандидата, що володіє британською компанією, де він був бенефіціарним власником. 

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Улітку 2019 року Денис Герман, іще перебуваючи на посаді директора компанії «Альфа Косметікс», пройшов до Верховної Ради від партії «Слуга народу». Балотуючись до парламенту, Герман подав декларацію кандидата на посаду за 2018 рік. У ній він, зокрема, зазначив і корпоративні права своєї дружини Оксани у згаданій «Альфа Косметікс»: їй належало 9% компанії. Інші ж 91% мала британська компанія Chaser Commerce LLP. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу щодо італійської вілли Авакова закрили через рішення Конституційного Суду

Водночас, за даними Державного реєстру юридичних очіб, саме Денис Герман був бенефіціарним власником «Альфа Косметікс». Ще з початку 2017 року майбутній депутат був власником британської компанії, яку так і не згадав у декларації. Зазначимо, що у червні 2019 року діяльність британської Chaser Commerce LLP була припинена, а право власності української «Альфа Косметікс», яка вже мала іншу назву, перейшло до дружини депутата Оксани Герман.

Британська компанія у своїх фінансових звітах показувала значні обороти. Так, Chaser Commerce LLP до 31 січня 2019 року вказала доходи 1,4 мільона фунтів стерлінгів, до січня 2018 року — 1,6 мільйона фунтів, а до 31 січня 2017 року — 2,4 мільйони фунтів. У цей же час українська фірма не було такою успішною, вказуючи від 10 до 70 тисяч гривень доходу за рік.

Компаніями-засновниками Chaser Commerce від моменту створення у 2014 році й аж до закриття в 2019-му були фірми, зареєстровані в офшорній зоні Krontex Services Ltd і Nostrex Services Ltd. Разом із тим, зазначає видання, фірми Krontex і Nostrex згадувалися у схемі оплати лобістів Юлії Тимошенко у 2014 році через підконтрольну компанію Wargrave Trading LLP.

Також офшорні компанії згадуються, зокрема, в обвинувальному акті стосовно екс-нардепа Миколи Мартиненка та екскерівника «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» Руслана Журила. Зокрема, обидві фірми підтвердили, що володіли компанією Wargrave Trading LLP як номінальні і довірчі власники від імені Руслана Журила.

Нагадаємо, у листопаді Вищий антикорупційний суд скасував вирок колишньому народному депутатові від «Партії регіонів» Геннадію Бобову щодо недекларування 124 мільйонів гривень. Підставою для цього стало скандальне рішення Конституційного суду, яким було скасовано відповідальність за неправдиве декларування майна і доходів.