Більшість людей, яких депутат Київської облради Вячеслав Соболєв назвав після замаху на нього, у результаті якого загинув його трирічний син, пов’язані мережею супермаркетів “Обжора”, частина якої залишилася на окупованій території Донецької області.

Про це йдеться в матеріалі “Слідства.Інфо”: “Вбивство дитини депутата: Що об’єднує людей, яких назвав Соболєв”.

Як з’ясували журналісти, щонайменше п’ятеро з восьми людей, яких Соболєв публічно закликав пройти поліграф, так чи інакше причетні до діяльності мережі “Обжора”.

Зокрема, депутат Київської облради назвав Євгенію Бурун, яка очолювала мережу супермаркетів “Обжора”. За версією правоохоронців, вона продовжувала керувати цією мережею й на території так званої “ДНР” після її окупації терористами. Улітку 2017 року Бурун оголосили в розшук за підозрою у фінансуванні тероризму.

Вячеслав Соболєв заснував і тривалий час офіційно володів мережею супермаркетів “Обжора”. Сам він запевняв, що з 2007 року до неї не причетний. Утім, Соболєв міг неформально мати стосунок до цієї мережі й після офіційного виходу з переліку засновників — щонайменше до 2017-го року. Принаймні так вважали слідчі Служби безпеки України, які вели провадження про причетність мережі “Обжора” до фінансування тероризму. За інформацією офіційного слідства, Соболєв особисто давав вказівки продовжувати діяльність торговельної мережі “Обжора” в так званій “ДНР” і отримував від неї доходи. Утім, підозру Соболєву правоохоронці так і не оголосили, а згодом його перестали згадувати в судових ухвалах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Авто, у якому розстріляли дитину, належить фігуранту розслідування з фінансування тероризму

Натомість правоохоронці почали підозрювати Євгенію Бурун. У коментарі нашій редакції Соболєв заявив, що продав бізнес у 2007 році своїй кумі. За даними СБУ, власницею мережі “Обжора” цього ж року стала Євгенія Бурун.

Ще четверо осіб, яких назвав Соболєв, серед яких колишній голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков та його соратник, суддя цього ж суду Артур Ємельянов, а також пов’язані з ними Павло Малік і Руслан Браславський можуть бути причетні до привласнення нерухомості торгової мережі “Обжора”.

За даними слідства, люди з орбіти Татькова та Ємельянова задешево скупили окрему нерухомість торгової мережі “Обжора”, яка, за різними оцінками, могла коштувати від 500 мільйонів до 1,5 мільярда гривень. Це майно дісталося фірмам, пов’язаним з Маліком та Браславським. Останній, за версією правоохоронців, координував схему із заволодіння майном. А Татьков та Ємельянов, на думку слідства, сприяли втіленню цієї та багатьох інших схем.

За президентства Януковича Татьков очолював Вищий господарський суд України, який мав найвищі повноваження у вирішенні суперечок навколо бізнесу та майна. А Ємельянов був його соратником і теж працював у господарському суді у столиці. Обидва вихідці з Донеччини.  

За версією Генпрокуратури, вони створили злочинну організацію, до якої входили судді та керівники господарських судів України, адвокати, ліквідатори та інші особи. Члени цієї організації, зокрема, відбирали державне й приватне майно, ухвалювали неправосудні рішення, втручалися в роботу судів для власної вигоди, стверджують правоохоронці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Шеремета: Умовно доведено

Також Татькова та Ємельянова офіційно підозрюють у втручанні в роботу суддів. Генпрокуратура вважає, що вони фактично підпорядкували собі систему ухвалення рішень в господарських судах.

Як повідомлялося раніше, увечері 1 грудня у центрі Києва внаслідок обстрілу автомобіля Range Rover загинув син депутата Соболєва. Сам депутат в момент пострілу був за кермом. На другий день поліція затримала двох підозрюваних — колишніх добровольців Андрія Лаврегу та Олексія Семенова, яким не більше двадцяти років. Невдовзі правоохоронці повідомили про організатора злочину, яким виявився 25-річний уродженець Росії Юсуп Абуєв.

Як довідалося “Слідство.Інфо”, автомобіль Range Rover, у якому вбили дитину депутата, належить фірмі, яку, на думку слідства, використовували для відмивання грошей, незаконно зароблених на окупованих територіях України. Соболєв орендує машину в цієї фірми, а ще два роки тому він вказував, і компанію, і авто як свою власність.

Соболєв нині є депутатом Київської обласної ради, куди балотувався від БПП. На його сім’ю зареєстрована низка компаній. Також у різні часи перебував на топових державних посадах. Зокрема, він працював в РНБО та очолював компанію зі структури “НАК Нафтогаз України”.