У ліків від туберкульозу на майже 22,6 мільйона гривень, закуплених за кошти Глобального фонду та державного бюджету, закінчився термін придатності. Також існує ризик, що зіпсуються медикаменти іще на майже 53 мільйони гривень, виділені з бюджету. Як вважають аудитори, причиною є неналежний моніторинг Міністерством охорони здоров’я та «Центром громадського здоров’я» забезпеченості медзакладів ліками від туберкульозу.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на офіційному сайті Рахункової палати від 21 вересня.

Як зауважили у Рахунковій палаті, хоча в останні роки в Україні спостерігається зменшення темпів захворювання на туберкульоз, рівень захворюваності, як і 25 років тому, перевищує епідемічний поріг. У 2019-му в країні фіксувалось 60,1 випадків захворювання на туберкульоз на 100 тисяч населення, тоді як поріг — 50 випадків на 100 тисяч.

Аудитори розповідають, що у 2018-2020 роках Глобальний фонд надав безповоротну допомогу для протидії туберкульозу на $55,6 мільйона. При цьому використання цієї допомоги МОЗ начебто не контролювало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Медичних закупівлях України» знов заявляють про блокування роботи з боку МОЗ

Також, як розповідають у Рахунковій палаті, в межах реформування протитуберкульозних закладів у 2018-2019 роках їхня кількість зменшилася зі 169 до 137, а ліжковий фонд скоротився на 3371 ліжко (16%). У поточному році заплановано скорочення ще 3254 ліжок (29%). На думку аудиторів, існує ризик закриття протитуберкульозних закладів через недостатнє фінансування з боку місцевих бюджетів.

Як вважають у Рахунковій палаті, виходом має стати перегляд державної політики з протидії туберкульозу в Україні.

У квітні поточного року «Слідство.Інфо» повідомляло, що «Медичні закупівлі України» уклали угоду з українською фірмою на виготовлення 90 тисяч захисних комбінезонів. Контракт міг заощадити державі 13 мільйонів гривень, проте МОЗ не погодило цю закупівлю. Натомість самостійно придбало 71 тисячу вдвічі дорожчих китайських захисних комбінезонів.