Компанії «Альтіс-Констракшн», бенефіціаром якої є тесть одіозного ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова Олександр Глімбовський, довірили реконструкцію та добудову школи в місті Буча, що біля Києва. За це міський відділ освіти заплатить компанії майже 139 мільйонів гривень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Відповідно до угоди, «Альтіс-Констракш» має розібрати одну з будівель та вирубати 75 дерев. На їхньому місці мають звести триповерховий корпус та оснастити його всіма комунікаціями. Площа першого поверху нового корпусу — понад 1 тисяча квадратних метрів. У корпусі має бути, зокрема, кабінет стоматолога, кухня, кабінет для уроків праці з верстатами та спортзал зі спорядженням. 

Також компанія реконструює ще один корпус школи на понад 800 квардатних метрів, збудує протирадіаційне укриття на майже тисячу місць, теплицю та метереологічну будку. Окрім цього, фірма має облаштувати спортивний майданчик та поля для футболу й міні-футболу та збудувати суддівську вишку. «Альтіс-Констракшн» має облаштувати й територію довкола школи — посадити майже 60 дерев, близько 1400 квітів, облаштувати тротуари і встановити світильники. Всі ці роботи фірма має виконати до кінця березня наступного року за 138,9 мільйонів гривень.

Власниками «Альтіс-Констракшн» є кіпрські фірми «Гаріхан Інвестментс Лімітед» та «Альтіс Холдинг Лімітед». Одним із бенефіційарів компаній є Олександр Глімбовський. Останній, за даними видання «Українська правда», є тестем ексголови ДФС Романа Насірова, справу в обвинуваченні якого зараз розглядає суд.

За даними системи BI.ProZorro, всього за 2019-2020 роки компанія «Альтіс-Констракшн» виграла тендерів на понад 1 мільярд гривень.

Нагадаємо, Романа Насірова обвинувачують зокрема у тому, що він ухвалив низку рішень, якими дозволив не платити податки газовидобувним компаніям Олександра Онищенка. Через це, за даними офіційного слідства, посадовець завдав державі збитків на понад два мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський крематорій за майже 56 млн грн ремонтуватиме фірма тестя Насірова

Також наприкінці минулого року компанія «Альтіс-Констракшн» перемогла в тендері на будівництво спортивного комплексу у Львові на суму в майже пів мільярда гривень. Утім, як з’ясувало видання «Наші гроші.Львів», тендерний комітет повинен був відхилити пропозицію «Альтіс-Констракшн». Такого висновку дійшов Західний офіс Держаудитслужби за результатами моніторингу цієї закупівлі: аудитори встановили, що фірма тестя Насірова неналежно заповнила документи.

«Альтіс-Констракшн» фігурує в низці кримінальних проваджень щодо завищення вартості послуг та привласнення при будівництві державних коштів. Так, у 2016 році Головне слідче управління Нацполіції розслідувало ймовірне привласнення авансу в розмірі майже 50 мільйонів гривень, який «Альтіс-Констракшн» отримав на будівництво комплексу «Охматдит». У іншому кримінальному провадженні також зазначалося, що ці кошти компанія могла легалізували за допомоги фірм із ознаками фіктивності.

У ще одному кримінальному провадженні компанія фігурує як підрядник корпорації «Альтіс-Холдинг». За версією правоохоронців, корпорація умисно завищувала ціни на вартість послуг підрядників, а «різницю» перераховувала також на рахунки фірм, які мають ознаки фіктивності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Насірова допитали першого свідка

Іще компанія фігурувала у розслідуванні щодо робіт в аеропорті «Херсон». За версією досудового слідства, дії компанії завдали збитків на понад 400 тисяч гривень, а також могли призвести до сплати штрафів на ще майже 2 мільйони гривень. Окрім цього, аудит не зміг підтвердити витрати компанії на ще понад 10 мільйонів.

Зазначимо, що також ведеться розслідування через недотримання компанією правил безпеки при будівництві, що призвело до смерті працівника. У 2018 році на одному з об’єктів «Альтіс-Констракшн» працівник упав із висоти й загинув. У травні поточного року суд продовжив строки досудового розслідування у цій справі на рік.