Клініка BioTexCom, яка нещодавно опинилася в центрі уваги після публікації відео з майже півсотнею немовлят, фігурує у кримінальному провадженні щодо торгівлі немовлятами та ухилення від сплати податків на десятки мільйонів гривень.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Тисячі дітей, два прізвища, Молдова, дивна смерть. Складне минуле найбільшої у світі клініки сурогатного материнства».

Про розслідування правоохоронців стало відомо у 2018 році, на брифінгу тодішнього очільника Генпрокуратури Юрія Луценка. В якості доказу чиновник навів випадок 2011 року, коли до компанії звернулась італійська пара. За словами Луценка, немовля, яке їм віддали, не було зачате з використанням біоматеріалів італійського подружжя — тому, за українськими законами, вважатись їхньою дитиною не може. Утім, італійські клієнти заплатили клініці 30 тисяч доларів і в жовтні 2011-го вивезли новонароджену дитину до Італії. 

Як ідеться в українських судових ухвалах, в Італії подружжя засудили за використання підроблених документів під час оформлення громадянства дитини. Піврічного малюка передали до дитячого будинку. З’ясувалося, що ДНК дитини не має подібностей з ДНК жодного із батьків. Це дало підстави українській прокуратурі підозрювати, що за кордон поїхала дитина, зачата українською парою. Що вже є порушенням українських законів — торгівлею людьми.

У липні 2018-го Альберту Точиловському, головному лікарю ВіоТехСоm та ще одному працівнику закладу було оголошено підозру. За версією української прокуратури, історія з італійським подружжям — далеко не єдиний випадок незаконного передання іноземцям українських малюків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Примарний заробіток на торгівлі мігрантами

Паралельно з підозрою в торгівлі дітьми керівництво ВіоТехСоm приписували також ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, а саме — 65 мільйонів гривень. У пізніших ухвалах, втім, сума вже вдвічі менша — понад 31 мільйон гривень.

Схема уникнення податків була наступною: батьки-замовники перераховували плату за послуги сурогатного материнства на рахунки офшорної компанії, а безпосередньо із ВіоТехCom підписували інший договір. За його умовами, клініка надає іноземцям свої послуги безкоштовно, а вони оплачують сурогатній матері її послуги. Насправді ж, переконує офіційне слідство, ці витрати покривав медичний центр. Сурогатні матері отримували від клініки від 8 до 14 тисяч доларів.

Генпрокуратура стверджує, що для уникнення податків власник клініки зареєстрував у офшорній зоні компанію Renaissance Holding LTD, а в Україні — «Ренесанс Інк», які стали агентами BioTexCom.

Щоб легалізувати офшорні кошти в Україні, Точиловський, за версією слідства, створив понад десяток компаній, на яких оформили низку нерухомості в Києві. У 2018 році на численне майно цих фірм та самого Точиловського наклали арешт. Частину арештованого майна передали в управління Нацагентству з розшуку, менеджменту та управління активами (АРМА).

Справу розділили на два окремих провадження — щодо ухилення від сплати податків та торгівлі людьми. Вироків у жодному з них наразі немає. Адвокати клініки, Точиловського та пов’язаних із ним компаній постійно подають клопотання на скасування арешту на майно. Столичний Печерський суд частину цих клопотань задовольнив.

Повністю матеріал «Слідства.Інфо» про найбільшу у світі клініку сурогатного материнства та її історію — із сумнівним початком у Молдові за можливої участі сина президента сусідньої держави — читайте тут.