З державного підприємства «Картографія», яке виготовляє картографічні матеріали для навчальних закладів, вивели понад 30 мільйонів гривень. Фактично це виглядало так, що держпідприємство продавало свої товари зі знижкою 45% приватній фірмі, у якій працювали ті ж люди, що й у «Картографії».

Про це в інтерв’ю виданню «Економічна правда» розповів голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

«Суть схеми така: керівництво ДП продає свої товари із знижкою 45% для ТОВ «Агат», де працюють ті самі люди, що й на держпідприємстві. Це фірма, пов’язана з підпорядкованим Міносвіти ДП «Педагогічна преса». Фактично на шкільних атласах, які купують батьки та навчальні заклади, сторонні особи заробили 30 мільйонів гривень», — розповів Лещенко.

Він зауважує, що цей випадок наразі розслідує Національне антикорупційне бюро.

«Завдяки НАБУ ми відкрили провадження, зробили обшуки, виїмки, до кінця року будуть підозри цим громадянам. Загалом, щоб ви розуміли, за перше півріччя ДП «Картографія» задекларувало 1,8 мільйона гривень доходу, а фактично там 10,4 мільйона гривень збитків», — додає він.

Знімок із сайту ДП «Картографія»

Також, за словами Лещенка, ці кошти вивели з держпідприємства за кілька тижнів до того, як він 10 червня поточного року очолив Держгеокадастр. Його призначили на цю посаду 10 червня поточного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливо цінні: як співробітники СБУ отримали землю під Києвом

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», підприємство Держгеокадастру без конкурсу орендувало літак для аерофотозйомки в компанії «Аерогеодезичні технології». Вона належить цивільній дружині заступника директора підприємства Тараса Могилевського.

На початку грудня на цей тендер звернула увагу Державна аудиторська служба. Порушення аудитори помітили в тому, що конкурс не проводили, хоча літаків відповідної моделі в Україні кілька. 

Також увагу аудиторів привернула висока вартість оренди літака — 70 тисяч гривень за 1 годину. Іншою причиною для моніторингу стало те, що «Аерогеодезичні технології» так і не виконали підряд — замість передбачених у договорі 256 годин аерофотозйомки вони провели у небі лише близько 32 годин.